Нові шахрайські махінації на Полтавщині

09 липня 2021 0
Полтавці почали отримувати дивні дзвінки з невідомих номерів. Зі слухавки заявляють, що карту хочуть заблокувати, тому що хтось намагається зняти з неї гроші. Спеціалісти банку наголошують на тому, що жодні дані карток нікому не можна розголошувати.


 Нові шахрайські махінації. Полтавці почали отримувати дзвінки, під час яких говорять, що банківську карту власника намагаються зламати, а отже потрібно рятувати накопичення.

"Телефонували до мене другого липня, телефонували ввечері. Був дзвінок від дівчини. Кажуть, ви, мабуть, лишили карту в банкоматі, бо нею хоче хтось здійснити розрахунок. Зараз вам прийде смс-повідомлення або дзвіночок, натисніть кнопку, тому зараз з вашого номеру хочуть зняти гроші, або можливо ви хочете сказати пароль, ми його змінимо", – розповіла полтавка Аліна.
Представляються шахраї службою безпеки банку.

Вас вітає Департамент служби безпеки банку, дію вашого розрахункового рахунку було припинено, картку заблоковано в цілях безпеки.

"Запитали скільки коштів на якій картці, запитали коли останнього разу розраховувався, яка сума розрахунку, чи це був розрахунок банку, чи це була оплата в магазині чи інтернеті. А потім сказали, задля того, щоб поставити карту на додатковий захист візьміть телефон, не кладіть трубку та підійдіть до найближчого банкомата. Після цього я вимкнувся, бо зрозумів, що це тема шахрайська", – розповів полтавець Володимир Таран.

Після дзвінка, номери з яких телефонують шахраї, відразу стають недійсними.

На цей час абонент не може прийняти Ваш дзвінок.
Служби безпеки банків ніколи не телефонують до користувачів. Тим паче не просять назвати особисту інформацію або будь-які коди.

"Банківські співробітники ніколи не телефонують із запитаннями до клієнта. Вони можуть тільки дзвонити із пропозицією і запропонувати ту чи іншу послугу. Вони можуть запропонувати продиктувати три цифри на зворотній стороні карти. Якщо у шахрая є така інформація: номер вашої картки, термін дії й СVV-код, то вони за кілька хвилин спустошать ваші рахунки", – прокоментувала Анжеліка Дзінзюра, спеціаліст з комунікацій "Приватбанку".


У випадку, якщо дзвінок відбувся, варто уточнити у якому відділі працює людина що дзвонить, яка її посада, в якому місті, а також прізвище, ім’я та внутрішній номер. Після цього у свого банку потрібно уточнити цю інформацію. І повідомити про шахрайські дії.

"Вони збивають людину з пантелику терміновістю, та цим самим починають отримувати інформацію, тому що коли людина поспішає, вона не усвідомлює, що вона розповідає. Треба зупинитись, перестати поспішати. Якщо вам говорять, що треба терміново передати якусь інформацію, то скажіть, що ви будете робити все так швидко, як вам зручно", – додає Владислав Гузь, лід з маркетингу та комунікацій.

Якщо ж так вийшло, що кошти з карти все-таки списали, необхідно відразу звернутися до банку. Адже є шанс того, що з банківської мережі вони ще не виведені й транзакцію можна заблокувати. А ось загалом за рік кількість шахрайств на Полтавщині зменшилася з 813 випадків до 605.