Поліціянти розганяють вуличні концерти в центрі міста

24 травня 2021 0
У Полтаві вуличним музикантам поліціянти не дають проводити концерти. Виконавці жаліються, що таке трапляється постійно, при тому що до 22 години вони мають право співати на вулиці. Правоохоронці ж кажуть, що їх викликають місцеві жителі.


У Полтаві поліціянти розганяють музикантів з вулиці Соборності. Такий інцидент стався, коли Андрій Носик разом зі своїм колегою влаштували безплатний концерт в центрі міста.

"Приїжджає поліція і каже: "Завершуйте!". Ми почали уточнювати, чому, яка причина і так далі. А вони відповіли, що до них зателефонували жителі будинку, що їм голосно. Але у нас є по закону право, до 22 години спокійно грати на вулиці. Потім вони почали говорити, про коронавірус. Але ми ж то в жовтій зоні вже. Поліція приходить не вперше", – розповів Андрій Носик, виконавець.

У патрульній поліції зазначають, що дійсно виклики отримують, але через порушення карантинних обмежень, а не через гучну музику. І концерти не розганяють, а просто проводять профілактичні розмови.

"Це були звернення, де йшлося, що під час вуличних концертів збираються люди, чим порушують правила карантину. Тож патрульним доводилося кілька раз виїжджати на такі виклики, поліціянти спілкувалися з самими вуличними музикантами та знаходили спільну мову", – розповів Руслан Возниця, речник патрульної поліції Полтавщини.

Люди, які проживають поряд із вулицею Соборності, кажуть, що гучна музика заважає.

"У мене вікна з цієї сторони й вони пластикові, то я закриваю і мені нормально. А от з тієї сторони звичайно гучно, жах просто як. У мене сусідка там живе, їй за 80. То їй нічого не допомагає. Звичайно, що заважають, можна ж якось тихіше, кому треба підійдуть й послухають, а то кричить як дурне, що стіни ходуном ходять", – жаліється Лариса Олексіївна, місцева жителька.

А ось перехожі такої думки:

"Я тут не живу, то мене не хвилює гучність. Я б краще послухала звичайно ж. Але якщо людям не подобається, то я їх розумію, адже як під вікнами співають то не зручно і неприємно", – розповіла Юлія, полтавка.

"Увечері, коли прогулююся, то дуже приємно чути музику, і бачити музикантів. Люди тут тоді веселі ходять. Ми за концерти", – сказала Алла, полтавка.

"Якщо вони нікому не заважають, то чому ні. Але через те, що, наприклад, вони займають багато місця, то важко пройти", – додала полтавка Тетяна Кондор.
У Львіві на центральній площі теж влаштовують такі концрти. І влада Львова врегулювала гучність вуличних концертів наступним чином.

"Тільки до 10 години вечора можна шуміти. У Львові вуличні музиканти співають, але їм заборонено використовувати звукопідсилювальні апарати. Тобто вони працюють собі, співають, але тільки до 10 вечора. Тому що пізніше люди скаржаться", – розповіла сказала радниця міського голови Львова Ірина Оршак.

У Полтаві ж заборони на підсилення звуку немає. А поліціянти виміряти гучність також не можуть, бо немає спеціального приладу.