Яким було життя автора "Спомини утікача" та від кого ховався митець?

26 липня 2022 0
Поліна Кузнецова
Успішне життя нащадка аристократичного французського роду, яке скінчилося з приходом більшовиків.

Український громадський діяч, міністр земельних справ Української держави (1918), автор книги "Спомини Утікача" Леонтович Володимир Миколайович.

З’явився на світ 5 серпня 1866 року на хуторі Оріхівщина, що біля Лубен, у родині великого землевласника та наступниці аристократичного французького роду Альбрандів. Родина Леонтовичів налічувала чотири сини та дві доньки, згодом одна із них загинула.

У 1884 році Володимир Миколайович успішно закінчив Прилуцьку гімназію, після якої став студентом юридичного факультету Московського університету. Юний Володимир Леонтович готувався стати правником, але відчував потяг до землеробства та ботаніки, тому і відвідував лекції Петровської сільськогосподарської академії. Перед кінцем навчання у 1888 році написав наукову працю "Історія землеволодіння в Україні від повстання гетьмана Богдана Хмельницького до введення кріпацтва царицею Катериною II". Роботу юнака добре оцінили у Москві та пропонували залишитися та розвиватися у професорській діяльності, але за вдалим поворотом подій, Володимир все ж таки повернувся до батьків в Україну.

В Україні долучився до кола "Старої громади", яка об’єднувала національно свідому інтелігенцію та спробував себе у літературі. Першим був переклад твору Володимира Короленко "Ліс шумить", після якого Леонтович зрозумів, що йому бракує знання української мови. Тож чоловік почав наполегливо опановувати її, та за старання й щире прагнення здобув звання заслуженого знавця української мови.

Його національна сміливість та громадське почуття лунали із юнацтва, та пройшли з ним усе життя до самої смерті.

Він став одним із фундаторів національної періодики у Києві, бо саме він добився дозволу на публікацію першої всеукраїнської щоденної газети "Громадська думка".

У 1918 році, за Гетьманування Скоропадського, обіймав пост міністра сільського господарства. Найдемократичніший проєкт земельного закону, у світі закріплений за його ім’ям. Але з приходом більшовиків успішне життя Володимира Леонтовича скінчилося, як представник буржуазії він мав повинну сплатити 100 тисяч карбованців, яких не мав та дістати ніде не міг. Тоді йому почали загрожувати арештом або розправою чекістів.

Володимира та його родину — дружину Юлію, та двох дітей Ольгу й Віктора, почали переслідувати.

Вимушена еміграція спустошила душу Володимира Миколайовича:

"Ми сільські люде приростаємо до землі, до рідного краю серцем... Немає для мене на землі кращого куточка, як мій хутір, немає кращого краю од України".

З великими труднощами родина дісталася до Болгарії, згодом він описав усі події в автобіографічній повісті "Спомин утікача" 1922.

А як сім’я Володимира Леонтовича жила на чужині та коли повернулася на Батьківщину читайте у матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":
1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)
2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.
3.Трохи очікування і книга у ваших руках.
Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.