Комфортне житло для внутрішньо переміщених жінок з дітьми

29 листопада 2023 0

«Бюро гендерних стратегій та бюджетування» відкрило два шелтери у середмісті Полтави для жінок з дітьми, які через війну мусили покинути свої домівки

Переселенкам не доводиться платити ані за проживання, ані за комунальні послуги. При тому, що кожній сім’ї створено гідні побутові умови та комфорт. Забезпечення вразливих родин житлом та необхідними соціальними послугами стало можливим завдяки проєкту «Підтримка жінок і дівчат, які постраждали внаслідок війни в Україні», що реалізує у Полтаві громадська організація «Бюро гендерних стратегій та бюджетування» за фінансування Європейського Союзу, представленого Європейською Комісією.

«Тут я знайшла спокій»

Один з шелтерів був відкритий рік тому, у листопаді 2022 року. Він знаходиться у самому центрі Полтави, на другому поверсі будівлі, в якій розміщується офіс «Бюро гендерних стратегій і бюджетування». У приміщенні зроблений капітальний ремонт та перепланування, і тепер у прихистку в окремих кімнатах можуть розміститись п’ять сімей матусь з маленькими дітьми.

Тетяна з донькою Златою мешкає у шелтері від самого відкриття. Жінка виїхала з Нікополя, рятуючи себе та свою трирічну дитину від постійних обстрілів. Спочатку довелося жити у Полтаві у ледь пристосованому дитячому садочку, а потім жінка написала заявку до Бюро, отримала позитивну відповідь та потрапила до цього шелтеру. Каже, що дуже задоволена умовами проживання.

Тетяна називає шелтер своїм надійним затишним домом

«Тут є кухня з усім необхідним приладдям, три туалетні кімнати, душові кабіни, пральна машина з сушкою, дитячий куточок з іграшками. У приміщенні тепло, завжди є гаряча вода. А головне – тут я знайшла спокій. Нарешті ми з донечкою не чуємо вибухів, не ховаємось годинами у сховищі, не боїмось щомиті загинути», – зізнається Тетяна.

Ще одна родина в цьому шелтері – мама Катерина з маленькими дітьми Сергійком та Поліною. На початку війни волонтери вивезли їх зі Слов’янська Донецької області спочатку до Світловодська, згодом жінка перемістилася на Полтавщину. Жили у дитсадку, потім у школі. Нарешті Катерина за посередництва благодійної організації отримала житло у цьому шелтері.

«Мені дуже пощастило, що я з дітьми опинилася саме тут. Тут дуже гарні умови проживання. І що важливо для мене – не потрібно платити за житло. Я зараз не працюю, бо моїй молодшій донечці виконалося тільки два рочки. Старший Сергій цьогоріч пішов у перший клас полтавського спортивного ліцею. У школі наразі триває ремонт, тому він займається вдома онлайн. Маємо таку можливість завдяки якісному інтернету, що проведений у шелтері», - розповіла Катерина.

Катерині зі Слов’янська подобаються умови проживання у прихистку

«Це справжній подарунок долі»

Ще один прихисток був відкритий цього літа в орендованому приватному будинку, теж у центрі Полтави. Тут проживають жінки з дітьми шкільного віку. Анна з двома дітьми, Дмитром та Іваном, евакуювалася з Харкова навесні минулого року. Родина планувала їхати на Вінниччину, але на пару днів мусила зупинитися у Полтаві. Так і залишилися тут до теперішнього часу.

Харків’янка Анна разом з дітьми перечікує війну у більш безпечній Полтаві

«Спочатку ми жили на волонтерській квартирі, потім винаймали дім. Але в ньому немає опалення, тому на зиму довелося шукати інший притулок. З представниками «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» я познайомилася ще торік, коли нам з дітьми запропонували відпочити у таборі. Тож знов звернулася до них по допомогу, так ми й опинилися тут», - повідомила Анна.

У цьому шелтері теж забезпечені комфортні умови для проживання переселенців. Є три санвузли, три душових кабіни, на кожному поверсі кухня. Кожна з чотирьох родин має окрему кімнату, а також є одна велика кімната для загального користування.

Брати Дмитро та Іван використовують загальну кімнату для онлайн-навчання

Сусіди цієї родини - теж з Харкова. Мама Ірина з сином Григорієм ледь вирвалася з обстріляного міста на початку війни. Спочатку у Полтаві довелося жити на орендованих квартирах. Така можливість була, поки жінка працювала. А коли була звільнена, мусила шукати інші варіанти. В соцмережі натрапила на реєстраційну форму – запрошення на проживання у шелтері від «Бюро гендерних стратегій і бюджетування».

«Коли заповнювала форму, я навіть не сподівалася на позитивний відгук. Але мені пощастило, нам запропонували жити тут. Без перебільшення можу сказати, що це справжній подарунок долі для мене та для мого сина Григорія. В нашому домі склалася дуже тепла атмосфера, між собою дружать і дорослі, і діти», - підкреслила Ірина.

Ірина з сином Григорієм задоволена умовами перебування у шелтері

Допомога жінкам-переселенкам з дітьми

Ще до війни громадська організація «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» мала досвід роботи на території Донецької та Луганської областей, тож співробітники мають чітке розуміння потреб мешканців, які виїхали із зони бойових дій. Коли почалося повномасштабне вторгнення, роботу Бюро було переорієнтовано на підтримку внутрішньо переміщених осіб.

А саме – на допомогу жінкам-переселенкам які самотужки виховують дітей. Вони не обов’язково повинні мати статус матері-одиначки, просто в даний період часу опинилися на новому місці проживання без чоловіків, які наразі або перебувають у Збройних Силах України, або задіяні в інших правоохоронних, державних та комунальних структурах, або залишилися на окупованих територіях, або опинилися в зоні бойових дій та не можуть виїхати. Тобто сім’я вимушено роз’єднана, а жінки з дітьми потребують сторонньої допомоги.

Ця допомога здійснюється за фінансової підтримки різних донорів, в тому числі у рамках проєкту «Підтримка жінок і дівчат, які постраждали внаслідок війни в Україні». А саме облаштування прихистків, створення комфортних умов проживання жінок і дітей, надання соціальної та психологічної підтримки у Полтавській, Миколаївській та Херсонській областях.

«Зокрема, у Полтавській області створено два центри підтримки мам і дітей для тривалого перебування. Ці прихистки, які обладнані всім необхідним, надають можливість вразливим родинам перебувати в безпеці та отримувати необхідні базові соціальні послуги, включаючи психологічну, фінансову та правову підтримку. Для діточок передбачені розвиткові та освітні програми», - повідомила асистентка проєкту Олена Кульбака.

Олена Кульбака, асистентка проєкту «Підтримка жінок і дівчат, які постраждали внаслідок війни в Україні»

За фінансової підтримки Євросоюзу покриваються витрати на оренду приміщень та на комунальні послуги. Також центри обладнані необхідним інвентарем (меблі, господарські товари, електроприлади, побутова техніка) та речами, що необхідні для довгострокового проживання мам та дітей (ковдри, постільна білизна, дитячі іграшки тощо).

Мешканці центру забезпечуються індивідуальними санітарно-гігієнічними та продуктовими наборами, а також отримують разову фінансову допомогу на кожного члена родини. Загалом за період реалізації проєкту послугами цих центрів скористалися 44 внутрішньо переміщені особи. Це 17 родин, в яких 25 дітей.

З грудня 2023 року «Бюро гендерних стратегій і бюджетування» планує запуск програми, яка спрямована на відновлення фізичного та психологічного здоров’я жінок у в безпечному середовищі. Програма передбачає десятиденне перебування в одному з санаторіїв, що розташовані у Миргороді та на Закарпатті.

Світлана Денисенко