Ціни на хліб в магазинах зростуть ще на 10-15 відсотків, – Всеукраїнська асоціація пекарів

04 лютого 2021 0
У полтавських магазинах зросла вартість хлібу. Основна причина здорожчання – зростання собівартості продукту. У Всеукраїнській асоціації пекарів зазначають, що ціна буде зростати.

Білий хліб, чорний, батон та паляниця. Зараз середня вартість хлібини в магазинах Полтави близько – 17 гривень. у порівняні з минулим роком ціна зросла на 10-15 відсотків, повідомляють у Всеукраїнській асоціації пекарів.

"Хлібопекарі десь на 10 відсотків підіймають ціну. Це відбувається якраз в цих межах, бо з першого січня різко збільшується ціна на виробництво хлібу. Збільшилася мінімальна зарплата на 20 відсотків. Крім того, різко збільшилася ціна на електроносії та цукор. І знову ж таки в січні зросла ціна на борошно, бо знову зросла ціна на зерно", – розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

"У Полтавській області хліб дешевший, ніж середній показник вартості хліба в Україні. Так, звичайно є здорожчання, проте на фоні з іншими регіонами це не так помітно. Але потрібно дивитися на які саме сорти. Якщо говорити про соціальні, то вартість контролює держава, але кожний виробник на якісь ексклюзивні сорти хліба формує свою власну ціну. Наразі десь середня ціна хліба – 18 гривень", – розказала економістка Юлія Самойлик.

а оцінками Всеукраїнської асоціації пекарів, ціна на хліб буде зростати. Проте різкого підвищення цін не буде. 

А це – один з місцевих супермаркетів. Тут батон звичайний коштує 15 гривень.

"Раз в тиждень обов'язково йду купувати. Мені дуже подобається ось цей зерновий хліб і чорний люблю. А ось цього ще не бачила, хочу спробувати для дегустації. Тут є і дешевший хліб, але смачний", – розповіла полтавка Ольга Миколаївна.

"Раз на тиждень купую. У мене дитина їсть тільки такий хліб і їсть тільки батони, тому беремо які є, йому немає різниці. Так вийшло, що у нас в сімʼї хліб майже не їдять, тільки він їсть", – розказала полтавка Алла. 

А от полтавка Світлана Прихорчук відмовилась від магазинного хліба ще десять років тому. Випікає його сама та знає близько 15 різних рецептур. Готує за стародавніми рецептами з натуральних продуктів. Домашній хліб обходиться жінці дешевше. Собівартість хлібини вагою 250 грамів становить 12 гривень 50 копійок.

На цьому столі основні інгредієнти для хліба: закваска з пророщеної пшениці, сироватка, мед, борошно та солод ферментований.

"Цукор можна додавати, можна не додавати. Він буде як підсилювати смак і допоможе швидше нашій заквасці ожити. Все перемішуємо. Я взагалі не користуюсь тістомісами й блендерами. Тому що процес випікання хліба – творчий процес, така собі домашня жіноча магія, тому роблю все руками. Енергія рук, все що ми думаємо в це момент передасться нашому хлібу", – розповіла Світлана Приходько, полтавка.

Після цього майстриня відправляє форму до печі та випікає півтори години при температурі 180 градусів.

"Наш хлібчик ми дістали з печі, він ще гарячий тому викладаємо його на дощечку та швиденько накриваємо, щоб він відійшов", – додала Світлана Приходько, полтавка. 

Жінка додає, що такий домашній хліб лишається придатним для споживання впродовж двох-трьох місяців.

Марина Голега, Сергій Чорномаз, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення