Житло для переселенців збудують до кінця цього року, але мешкатимуть вони там лише тимчасово

28 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Стало відомо про нюанси створення квартирного "фонду" для переселенців та нюанси їхнього розселення.

До кінця року у Полтаві планують звести кілька багатоповерхівок загальною місткістю дві тисячі квартир. Саме їх нададуть у користування вимушеним переселенцям з інших регіонів, але з однією умовою – вони житимуть у них тимчасово, до стабілізації ситуації в їхньому регіоні та завершення відбудови їхнього первинного житла. Про це 26 травня журналістам під час своєї пресконференції розповів голова Полтавської військової державної адміністрації Дмитро Лунін. 

За його словами, за кошти з держбюджету загалом планують збудувати 100 тисяч квадратних метрів житлових площ. Це дорівнює двом тисячам квартир із середньою площею близько 50 кв.м. А заявлена вартість одного квадратного метра такого житла – 24 тисячі гривень. 

“Для переселенців це житло надаватиметься в тимчасове користування. Доки на їх територіях не відновлять будинки. Після збудоване нами житло передадуть людям, які стоять в черзі на отримання квартир. Як приклад, військовим чи родинам військових”, – наголосив Дмитро Лунін.  
Також Дмитро Лунін нагадав що нині у ПОВА є домовленість з міською владою щодо виділення погоджених ділянок загальною площею 12 га. 

“Вже на наступному тижні заплановані засідання виконкому та сесії міськради, на яких мають підтримати виділення цих трьох ділянок. Окрім цього  позитивним моментом є й те, що у нас вже є чітка домовленість з Офісом Президента. За нашими домовленостями після того, як вони спрямують 30% коштів на будівництво – роботи зобов'язані будуть тривати не більше 6 місяців. Тож ми розраховуємо закінчити будівництво до кінця цього року”, – підкреслив Дмитро Лунін. 

Окрім цього, він зазначив, що на сьогодні розглядається ще й паралельна програма з викупу квартир у забудовників у вже готових приміщеннях. На сьогодні подібну заявку забудовники подали на 150 квартир з 500 можливих. При цьому вимоги до готового житла передбачають наявність підведених інженерних комунікацій, опалення та електроенергії, встановлені та справно функціонуючі санвузли, а також базове меблювання оселі. Він наголосив, що купувати недобудови області невигідно, адже на приведення таких "напівфабрикатів" до ладу область повинна буде витратити чималу кількість грошей, яким можна було б знайти більш раціональне застосування. 

Нагадаємо, Полтавщина одна з областей, яка бере участь у програмі будівництва житла для внутрішньопереміщених осіб. Для цього на території області обрали кілька великих міст, серед яких Полтава, Кременчук, Миргород, Лубни та, імовірно, Горішні Плавні.