Не лише втрата нюху та смаку: при COVID-19 фіксують навіть діарею та нудоту

16 листопада 2020 0
За словами лікарів, ГРВІ та грип доволі складно відрізнити від коронавірусу. Останньому, крім втрати запаху і смаку, можуть бути притаманні такі симптоми, як нудота, блювання, діарея тощо.


Центр первинної медико-санітарної допомоги №3, ізолятор. Сюди хворі з підозрою на коронавірус приходять, щоб зробити тест на COVID-19. Лікарі кажуть, що починатися захворювання може так, як і звичайне ГРВІ: з лихоманки, головного болю, нежиті тощо, однак є й інші симптоми.

"Кожного дня ми зіштовхуємося з новими симптомами все більше і більше. Вірус мутує, зʼявляються нові штами, мабуть. У людей може бути нудота, блювання, може бути початок діареї просто зараз, разом з цим, може бути сухий, насадний кашель. Зараз є різні вірусні захворювання, багато тестів приходять негативних. У відсотках це приблизно 70 на 30", – сказала завідувачка амбулаторії центру первинної медико-санітарної допомоги №3 Ірина Ткаченко.

Єдине, що відрізняє коронавірус від сезонних засуд, те, що людина може втратити нюх і смак.

"З іншого боку, людина може відчувати запахи та смаки й при цьому хворіти – це не виключає COVID. Клініка може бути абсолютно різною. Її може і не бути. З грипом ситуація більш звична і зрозуміла: часто він дуже раптово починається, плюс висока температура, частіше нежить", – сказала медичний директор національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолог Катерина Соїк.

Лікарі говорять, що є ще й інший варіант, коли у хворого спочатку підіймається температура, кілька днів тримається гарячка, а коли температура спадає, втрачається нюх і смак. Визначити захворювання самостійно доволі складно, тому медики радять одразу звертатися до сімейного лікаря.

За попередній тиждень, з 9 до 15 листопада, на Полтавщині зафіксували три тисячі випадків коронавірусу. Щодо гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипу в цілому, за цей час в області захворіло понад сім тисяч людей.

Дарина Литвак, Максим Страшко, PTV Полтавське телебачення