Корупційна арифметика Щербанівської ОТГ

11 липня 2021 0
На прикладі Щербанівської ОТГ розкажемо, як крадуть ваші гроші. Ніяких домислів, лише дані правоохоронців.

Щербанівська ОТГ є однією з найбагатших громад області – її бюджет 60 млн грн на рік, що понад вдвічі більше, ніж наприклад бюджет Коломацької ОТГ. Великі гроші – великі забаганки.


Так, гордістю ОТГ є великий інфраструктурний проєкт, а саме будівництво нового басейну у Розсошенцях. Голова ОТГ Ігор Процик, під час виборів у 2020 році презентував це будівництво як ледь не своє досягнення, нібито він будує його за свої власні кошти.


Вперше тендер на будівництво провели у 2017 році, тоді переможцем торгів стало ТОВ "БК "Центр-буд", яке мало виконати роботи за 38 млн грн. Власниками підприємства були Руслан Сазонов та Зоя Шахбазова (запам'ятайте це прізвище). 


 


 

Проте через брак фінансування роботи майже не виконували. У 2019 році Щербанівська ОТГ провела новий тендер – переможцем стало ТОВ "СВ-Білдінг". Воно мало добудувати басейн за 37 млн грн. Власником нового підрядника була Зоя Шахбазова, тобто фактично лише змінили юрособу, адже виконавці ті ж самі.  


 


 

Ось тут і починається наша арифметика: за даними слідства ТОВ "СВ-Білдінг" замовляло будматеріали та обладнання у ТОВ "Старк-плюс", яке наразі належить Руслану Сазонову. Проте за даними слідства "Старк-плюс" завжди було підконтрольне ТОВ "СВ-Білдінг".


Для чого ж в рівняння ввели "Старк-плюс"? Справа в тому, що це підприємство купувало обладнання та матеріали на ринку й по документам перепродавало підряднику за завищеними цінами. Таким не хитрим шляхом Щербанівська ОТГ переплатила ТОВ "СВ-Білдінг" 12,7 млн грн (з 35 млн грн виділених). Матеріали слідства тут.


Наразі здійснюється слідство в цьому кримінальному провадженні й вже є перші підозри. Зокрема, її отримав автор технагляду, який підробив акти виконаних робіт. Сам Ігор Процик поки фігурує у провадженні як свідок.


Проте якщо ви думаєте що голова ОТГ не знав, що на найбільшому інфраструктурному об'єкті громади розікрали третину коштів, то у нас для вас новина. Кримінальне провадження здійснюється з 2019 року.


Воно не завадило керівництву Щербанівської ОТГ наприкінці 2020 року укласти додаткову угоду з ТОВ "СВ-Білдінг" на 3 млн грн та у квітні 2021 року продовжити до кінця червня поточного року. На той час вже оголосили підозри по цій справі.


 


 

Тобто, голова ОТГ знаючи, що на його об'єкті розікрали майже 13 млн грн, не лише не розриває договір з підрядником, а виділяє йому додаткові 3 млн грн. Якби Процик користувався не коштами мешканців Щербанівської ОТГ, а працював на великому приватному підприємстві, то відділ внутрішньої економічної безпеки вже б заблокував цей договір, а сам Процик був би звільнений, як мінімум. 


Проте розслідування триває й наразі правоохоронці вивчають подальший рух коштів з рахунків ТОВ "Старк-плюс" й інших фіктивних субпідрядників. І якщо слідство доведе, що ці кошти осідали до дотичних Процику структур, то він отримає інший статус в цій справі.


Проте й без цього можна задатися питанням наскільки ефективно голова ОТГ розпоряджається коштами однієї з багатших громад області й чи має він відношення до інфраструктурних поліпшень на території ОТГ, або ж навпаки їм перешкоджає.