Позбавлення батьківських прав - послуги адвоката

18 лютого 2023 0
Провадження у справі про позбавлення батьківських прав може бути розпочато до досягнення дитиною повноліття, а після досягнення повноліття – припиняється. В обидва випадках важлива участь адвоката по позбавленню батьківських прав

Позбавлення батьківських прав складна процедура, яка пов’язана з з’ясуванням стосунків між подружжям. Зрозуміло, що емоційний фон частіше за все складний і створює перепони для прийняття зваженого рішення. Тому найбільш прийнятним варіантом стане звернення до сімейного юриста на сайті сімейний адвокат.

Зрозуміло, що цей процес відбувається через суд, тому посередництво адвоката обов’язкове. Відповідно до положень законодавства суд може позбавити одного з батьків батьківських прав за трьох умов:

  • якщо батьківські права не можуть здійснюватися через постійну перешкоду;
  • якщо батьки зловживають батьківськими повноваженнями;
  • батьки грубо нехтують своїми обов'язками щодо дитини.

Позбавлення батьківських прав може бути застосоване як до одного, так і до обох батьків. Позбавлення батьківських прав відрізняється від обмеження батьківських прав тим, що обмежений у батьківських правах батько має право та зобов’язаний здійснювати батьківські повноваження в межах, визначених судом, тобто вирішувати важливі питання дитини за погодженням з другим із батьків.

Позбавлення батьківських прав означає, що батько взагалі не має права на батьківські права, такий захід продиктований прагнення подбати та забезпечити благополуччя дитини.

Як позбавити одного з батьків батьківських прав?

Провадження у справі про позбавлення батьківських прав може бути розпочато до досягнення дитиною повноліття, а після досягнення повноліття – припиняється. В обидва випадках важлива участь адвоката по позбавленню батьківських прав з сайту адвоката у м. Вінниця Олександра Малика. Рекомендуємо відвідати сайт Малик Олександра Володимировича або зателефонувати за номерами: (096) 109-76-08, (050) 105-33-11.

Справа про позбавлення батьківських прав може бути порушена двома способами:

  • за бажанням одного з батьків;
  • за позовом закладів соціального захисту.

Позбавлення повноважень неможливе, якщо воно закінчилося за законом, тобто до досягнення дитиною повноліття. Якщо мова йде про шістнадцяти-сімнадцятирічних дітей, то варто разом з юристом подумати, чи є сенс порушувати таке провадження.

Аргументи позбавлення батьківських прав

На практиці це означає, що якщо батько постійно не цікавиться дитиною, наприклад, відбуває тривалий термін ув’язнення, не контактує з дитиною, не сплачує аліменти, не забезпечує дитині належних умов життя, вживає алкоголь, наркотики, такого батька суд позбавляє батьківських прав.

Для ведення такої справи необхідно подати заяву про позбавлення батьківських прав, в якій необхідно надати інформацію про опіку, освіту дитини та докази, наприклад, довідки про школу, довідки з дитячого садка, довідки від лікаря, електронні листи, текстові повідомлення, показання свідків факт постійної нецікавості батьків дитиною або зловживання батьківськими повноваженнями. За підтримки юриста можна швидко зібрати необхідні документи та підготувати позов до суду.