Нова фаза війни: чи оголосить 15 липня Путін загальну мобілізацію та як ця дата вплине на Україну

13 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Розбираємось чого варто чекати від російських урядовців та кого нині шантажує Кремль обіцянками оголосити війну.

Британська розвідка повідомила, що вже за тиждень росіяни почнуть новий наступ у Донецькій області. І до цього моменту Міноборони РФ , з 7 липня, офіційно оголосило оперативну паузу на фронті, під час якої продовжує активно стягувати техніку та особовий склад у напрямку Слов’янська та Краматорська. Повідомляється, що напрямку майбутнього наступу, окупанти направляють ешелони озброєнь і боєприпасів, а також з'явилась інформація про перекидання ближче до лінії фронту нових військових підрозділів. Наприклад, днями повідомлялося, що росіяни виводять особовий склад, військову техніку та вивозять боєприпаси з в/ч 34667 у селі Алакуртті під Мурманськом. Зазначимо, що в/ч 34667 — це 80-а окрема мотострілецька бригада, яка відповідно до останнього наказу вищого військового керівництва, перекинута з Мурманщини у село Микільське Білгородської області.

Також, не бажаючи гаяти час спецслужби РФ, аби примусити Київ до переговорів, розгорнули масштабну інфокампанію, стосовно майбутньої загальної мобілізації росіян.


Так, в український та російський інфопростір вкинули чутки про нібито ультиматум Києву: до 15 липня відновити переговори, на час переговорів Україна має зупинити контрнаступ на Херсонському напрямку, а Росія натомість зупинить наступ на Донбасі. Якщо ж Київ відмовиться від запропонованих умов, то українці дуже пошкодують. "Ми не відмовляємося від мирних переговорів, але ті, хто відмовляється, повинні знати, що чим далі, тим складніше буде домовлятися", — заявив він 7 липня.

Панічні настрої серед населення додатково підігріваються обіцянками кремлівських пропагандистів, зокрема, екснардепа Іллі Киви серійно обстрілювати українські міста, особливо цивільні мікрорайони та об’єкти.






Ця чергова погроза посилення російської військової ескалації збіглася з серією успішних контрнаступів ЗСУ та оголошенням з боку України нової фази війни – визвольної. Саме про це свідчить нещодавній наказ президента Володимира Зеленського звільнити південь України.



Однак, враховуючи це, голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай припустив, що Путін може використовувати контрнаступ ЗСУ для оголошення війни та початку загальної мобілізації серед росіян. На його думку, анексувавши окуповані території, Кремль, зрештою, може звинуватити Україну в нападі на РФ та почати мобілізовувати росіян під егідою боротьби вже за російську територіальну цілісність.



"ЗСУ можуть піти в контрнаступ і звільнити захоплені території за наявності необхідної кількості озброєння. Щоб перешкодити такому розвитку подій, в Кремлі спробують анексувати Луганську і Донецьку області і згодом оголосити повну мобілізацію в РФ. Так, приміром, вони виходять на адміністративний кордон Луганської області або Донецької області, одразу проводять тм псевдореферендум, ухвалюють рішення про входження цих територій в Російську Федерацію, а далі, коли вже Україна буде проводити контрнаступ і звільняти території, Путін просто оголосить, що Україна пішла війною проти Росії, тому оголошується повна мобілізація", - повідомив він у своєму в інтерв'ю для видання LB.ua.

Втім, панічні настрої сягнули піку коли у інфопросторі з'явилась інформація про нібито дату оголошення загальної мобілізації – 15 липня. Саме на цей день призначені позачергові засідання Держдуми і Ради федерації, на яких розглянуть "важливі урядові ініціативи". З моменту публікації подібних заяв, росіяни та білоруси почали бити на сполох, особливо це стосується прикордонних з Україною областей. Підживили цю суспільну істерію і слова Путіна про, те що Росія "всерйоз ще нічого не починала". За даними української розвідки на п’ятий місяць війни російська кампанія "тихої мобілізації" вичерпала свій потенціал і знищивши свої боєздатні резерви, відтепер намагатиметься поповнити "живу силу" скрізь, де це можливо.

Враховуючи, що у Росії все частіше фіксуються випадки дезертирства, саботажу та свідомого спричинення каліцтва, задля уникнення відправлення на спецоперацію, примусова мобілізація залишається єдиною можливість раз і назавжди закрити питання гарматного м’яса та забезпечити армію особовим складом, хоча б ще на кілька місяців. Зважаючи на це повідомлення на офіційному телеграм-аккаунті Держдуми РФ про причини позачергового засідання виглядали справжньою погрозою.


Однак, попередньо, чутки про те, що Держдума РФ на засіданні 15 липня оголосить війну Україні, не підтвердилися. Припускається, що засідання буде присвячене "урядовим ініціативам" та "низці кадрових питань»". Про це повідомила пресслужба російського парламенту на своєму офіційному сайті. Окрім цього, речники парламенту наголосили, що необхідність проведення позачергового пленарного засідання "пов'язана з тим, що накопичилися питання, які потребують негайного вирішення". Сумнівається у якнайшвидшому оголошенні мобілізації та введенні воєнного стану і російський політолог Катерина Шульман. За її словами, воєнний стан як і надзвичайний оголошується указом Президента і Дума у цьому процесі абсолютно не задіяна.

Втім, політолог не виключає, що Дума могла б стати Путіну в нагоді для ратифікації міжнародних договорів або їх денонсації, або, наприклад, "для визнання незалежності будь-кого". "Але для цього ці "хтось" спочатку мають референдум про самовизначення провести", – зазначила Шульман.


І у ці слова не позбавлені сенсу. Так, наприклад, у 2014 році Держдума збиралася на позачергове засідання, на якому ратифікувала договір про ухвалення республіки Крим до складу РФ (після того, як Крим був анексований Росією).

У 2008 році нижня палата парламенту поверталася з літніх канікул для ухвалення звернення до тодішнього президента РФ Дмитра Медведєва про визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії. А влітку 2019 року Рада Держдуми зібралася на своє позачергове засідання, де було вирішено створити спеціальну парламентську комісію, яка займатиметься "розслідуванням фактів іноземного втручання у внутрішні справи РФ". Екстрене засідання Ради Федерації проходило і 22 лютого цього року, щоб дати дозвіл Володимиру Путіну використовувати збройні сили РФ за кордоном. Через два дні Росія розпочала повномасштабну війну в Україні. Крім того, нижня палата може бути потрібна для прийняття низки кадрових рішень, пов'язаних із складом уряду або, наприклад, керівництвом Рахункової палати. "Звичайно, знати напевно, що буде, ми не можемо. У будь-який момент може спливти щось несподіване. Але поки що справа виглядає так, ніби йдеться не про великі політичні, а про законотворчі рішення. У цьому випадку і Рада Федерації повинна буде зібратися для затвердження прийнятого Думою, а він уже висловив таку готовність", - резюмує експерт. "У Держдумі ходять чутки про можливі кадрові перестановки, але точно ніхто нічого не знає. Не виключено, що не знає навіть Володін. Засідання могло знадобитися для кадрових питань, а може бути і справді для економічних проєктів Уряду — наприклад, відповідей на європейські" санкції", - на умовах анонімності повідомив виданню Бі-бі-сі представник нижньої палати парламенту.

Відтак, порядок денний засідання Держдуми 15 липня буде визначено Радою напередодні. Безпосередньо засідання палати розпочнеться о 12:00, але вже о 10-й ранку депутати зберуться на ще одну Раду Держдуми. І саме туди ще зможуть внести окремі законопроєкти як Уряд, так і самі депутати.


Разом з тим, представники Головного управління розвідки Міноборони України на основі зібраних даних переконані – найближчим часом загальної мобілізації росіян не буде. Про це в черговому ефірі телемарафону повідомив представник ГУР Вадим Скібіцький. "Путін не визнає, що він не досяг своєї основної мети по окупації в короткі терміни. Він продовжує так звану "спеціальну військову операцію" і не хоче визнавати, що це дійсно повномасштабна війна проти України та її народу", - підкреслив Вадим Скібіцький. При цьому він зазначив, що лідер країни-агресора скоріш за все не ініціюватиме загальну мобілізацію в РФ без офіційного оголошення війни. Нагадаємо, що раніше Скібіцький заявляв, що мета Білорусі полягає в тому, щоб тримати ЗСУ в напрузі і не дати нашому командуванню відправити більше бійців на схід.


Але якщо повертатись до реальних важелів залякування, то можна припустити що передусім загрозу посилення агресії на собі відчує Київ та інші великі українські міста. Так, ще 4 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що в акваторії Чорного моря російські загарбники тримають у готовності до ракетних ударів по об'єктах на території України три носії високоточної зброї. Їхній сумарний залп складає до 20 крилатих ракет морського базування "Калібр". Крім того, 7 липня заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ бригадний генерал Олексій Громов розповів, що аеродром "Зябрівка" під Гомелем у Білорусі вже повністю контролюється росіянами. "Там облаштовується російська військова база. На території аеродрому знаходиться ракетний дивізіон ракетного комплексу "Іскандер-М" та дивізіон С-400", — сказав бригадний генерал. Балістична ракета "Іскандер-М" має дальність від 500 км, що набагато перевершує відстань до Києва, не кажучи вже про Чернігів.

Ракети "Калібр"


Ракетний комплекс "Іскандер"

Окрім цього, нагадаємо, що нещодавно Путін пообіцяв передати Білорусі ракетні комплекси "Іскандер-М" 25 червня на зустрічі з Лукашенком. Під час цієї розмови Путін наголосив, що комплекси "Іскандер-М" можуть застосовувати як балістичні, так і крилаті ракети, причому як у звичайному, так і в ядерному виконанні. А за даними Forbes.ua, всього Росія на початок повномасштабної війни з Україною мала близько 7000 ракет середньої і меншої дальності дії (до 5500 км). З них майже половина – невисокоточні ракети Х-22, Х-55, а також "Точка-У". І якщо на першому етапі повномасштабного вторгнення Росія переважно використовувала ракети типу "Калібр" (морського базування) та ракетні комплекси "Іскандер" то нині їхні запаси оцінюються як майже повністю вичерпані. Загалом станом середину липня Росія вже використала у війні проти України понад 3000 ракет різних типів.


Ракета Х-22, якою зруйнували ТЦ "Амстор"


Тож, швидше за все, ракет "Калібр" та "Іскандер" у РФ залишилося небагато. А отже, можна припустити, що найближчим часом обстрілювати українські міста Росія буде старими Х-55 та Х-22, запас яких може становити ще понад 2000, констатує Forbes.ua. Зважаючи на це все, можемо резюмувати, що нині головна надія Путіна — психологічне залякування населення. І головним аргументом у цьому будуть масові ракетні удари по мирному населенню та цивільним об’єктам. Сподіваючись примусити нас до поступок кількістю людських жертв, рашисти випускатимуть десятки ракет по конкретним цілям сподіваючись, що наше ППО не зможе перехопити їх усі. Тож, закликаємо наших читачів в жодному випадку не ігнорувати сигнали про повітряну тривогу та відразу після її оголошення йти до надійних укриттів.