На Полтавщині розпочалася інформаційна кампанія «Мисливці за діабетом»

14 лютого 2022 0
Це інформаційна кампанія Центру громадського здоров’я України та україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я». Вона має на меті підвищити обізнаність людей про цукровий діабет й мотивувати їх регулярно перевіряти свій рівень глюкози в крові.


Полтавська область – один із п’яти цільових регіонів, де впроваджується проєкт. 11 лютого у Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА команда “мисливців” на чолі з сімейною лікаркою Світланою Левченко, презентували кампанію та заплановані активності в рамках інформаційної кампанії. 



«Часто цукровий діабет 2 типу не має жодних симптомів на початку захворювання. Наприклад, якщо у людини рівень глюкози у крові перевищує норму – це вже руйнує організм. Проте людина може не мати жодних скарг і почуватися нормально. Тому дуже важливо регулярно перевіряти свій рівень глюкози у крові, щоб вчасно виявити захворювання і почати його лікування – до того моменту, поки не розвинуться інші ускладнення. На це, власне, й спрямовані наші зусилля у рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» – розповідає Світлана.



 

В Україні понад 1,3 мільйони людей мають цукровий діабет. Більша частина людей навіть не підозрюють про свій діагноз. На Полтавщині щороку кількість нових пацієнтів із цукровим діабетом збільшується на 1200–1600 осіб. Це свідчить про низький рівень ранньої діагностики та контролювання цього захворювання.


Щоб оцінити власні ризики виникнення цукрового діабету 2 типу, рекомендовано пройти онлайн-тест та перевірити свій рівень глюкози в крові. Тестування та скринінги можна проходити самостійно або під час прийому у свого сімейного лікаря. Ці послуги входять до пакету безоплатних медичних послуг на первинному рівні медичної допомоги.


У рамках кампанії “Мисливці за діабетом” у 4 пілотних громадах Полтавщини (Лубенській, Котелевській, Диканській, Полтавській) буде проведений масовий скринінг людей, що входять до групи ризику розвитку цукрового діабету 2 типу.


Основними факторами ризику виникнення цукрового діабету 2 типу є вік від 45 років, надмірна маса тіла, малорухливий спосіб життя, стреси, підвищений артеріальний тиск. Людям, які мають ці фактори, рекомендують перевіряти рівень цукру в крові щонайменше раз на рік.



Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Віктор Лисак додав, що: «Профілактика, раннє виявлення і належне лікування цукрового діабету 2 типу є пріоритетом для керівництва області. Адже люди, які хворіють на діабет 2 типу, мають вдвічі більший загальний ризик смерті за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. У хворих на цукровий діабет середня тривалість життя скорочується на 8 років. На рівні області ми робимо все можливе, аби забезпечити належну відповідь системи охорони здоров’я на цей виклик. Тестування рівня глюкози у крові за направленням лікаря, а також лікування цукрового діабету покривається за рахунок бюджету. Однак без усвідомлення і відповідальності самих громадян досягти позитивних змін неможливо. Тому я закликаю усіх, особливо людей старших 45 років, дізнаватися про свій ризик виникнення цукрового діабету 2 типу та регулярно перевіряти рівень глюкози у крові».