У павільйоні на Центральному ринку серед брудних ганчірок продають рибу

23 вересня 2021 0
У Полтаві на Центральному ринку працює рибний павільйон. Продавці торгують без експертного висновку, а риба лежить між брудними ганчірками. При покупці морепродуктів потрібно звертати увагу та луску та зябра.



Мертва риба у відрі, брудні ганчірки та крига на прилавку. Так продають рибу у павільйоні Центрального ринку Полтави.

Я за кожною не простежу, таке може бути, вже їх немає, – сказав продавець Ярослав.
А що ви з нею далі робите? – запитали ми.
У холодильник або утилізуємо. Дивлячись як, – відповів продавець Ярослав.

На цьому ж прилавку експертний висновок датований 20 вересня. Однак свіжа риба має зберігатися не більше ніж добу.

А у цієї продавчині експертного висновку взагалі немає.

"Можливо, ще не приклеїли", – зауважила продавчиня.

На сусідньому прилавку серед риби лежать брудні ганчірки.

"Так і треба, я руки витираю ганчірками", – зазначила продавчиня.

А трохи далі продають червону ікру, однак дати виробництва та строку придатності на пакуванні немає.

"Там на банці 500 грамів була дата", – сказав продавець.

Ваги на ринку працюють у невелику похибку у 2-4 грами. Полтавці купувати рибу на базарі здебільшого не бояться.

"Я не часто купую. Воно там продається, ворушиться, я не боюся", – розповіла полтавка Ніна Миколаївна.

"Беру завжди та все нормально", – додала полтавка Наталія Таран.

Чи страшно вам купувати тут рибу? запитали ми.
Страшно, – сказала полтавка Надія Іванівна.
Чому? – перепитали ми.
Не знаю, як сказати. Дивлячись який кіоск, бувають нормальні, з цінниками. А є у хаосі все викладене, – відповіла полтавка Надія Іванівна.

При покупці риби потрібно звертати увагу та луску та зябра, сам продукт має бути без пошкоджень.

"Зовнішній вигляд луски та слизу. Слиз має бути прозорим зі специфічним запахом риби. Не повинно бути лусочок, які відпадають, вони мають щільно прилягати. Очі повинні бути опуклі, не западати. Зябра мають бути від рожевого до темно-червоного кольору, не сірі", – розповіла доцент кафедри технологій харчових виробництв та ресторанного господарства ПУЕТ Анжела Бородай.

За контроль якості продукції відповідає Держпродспоживслужба. Вони мають проводити як планові, так і позапланові перевірки.

"Свіжа риба, річкова припадає на дослідження лабораторії та сан експертизи. Риба промислового виготовлення не підпадає під контроль, а досліджується виробником. Безліч тих порушень, щоденно фіксуємо", – розказав заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби Олександр Овчаренко.

Штраф за продаж небезпечних продуктів складає від 16 тисяч гривень.