В умовах війни та геноциду у вагітних безповоротно змінюється ДНК

12 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Вагітні, які зазнали жахів війни, частіше народжують дітей із ментальними розладами.

Психологічна травма здатна змінити функціонування генів у жінок і їхніх дітей. Передусім це впливатиме на ментальне здоров'я. Науково доведено, що психологічна травма матері може бути успадкована вже наступним поколінням та призвести до непоправних наслідків. Про це свідчить дослідження вчених з Університету Південної Флориди.Під час дослідження науковці проаналізували ДНК 59 жінок, яких розділили на дві групи. До першої групи ввійшли жінки тутсі, які були вагітні та жили в Руанді під час геноциду 1994 року, а також їхні діти. Жінки з цієї групи зазнали ґвалтування, отримували погрози або бачили на власні очі вбивства. До другої увійшли представниці того ж народу, які чекали дитину в той же період, але жили в інших частинах світу.Під час дослідження виявили, що страх геноциду тісно пов’язаний із хімічними модифікаціями ДНК жінок і їхніх дітей. Потужного та тривалого стресу модифікацій зазнали усі гени, пов’язані із ментальними розладами.

– "Жінки більш чутливі до стресу. Вони мають більш високий рівень депресій і тривоги, а також ознак посттравматичного стресового розладу. Чоловіки мають відкриту реакцію на гостру стресову ситуацію, а жінки більш схильні до проявів психосоматичних реакцій, які часто повֹ’язані з репродуктивним здоровֹ’ям", – наголошує лікар-гінеколог Олена Бурлака.

Результати дослідження свідчать, що такі мутації є реактивними, тобто можуть швидко реагувати на травму і відтворюватися (мутувати) вже у наступному поколінні.

– "Водночас наше дослідження показало, що пренатальна дія травми від геноциду була пов’язана з епігенетичним патерном та передбачає зниження функції окремих генів у потомства", – пояснила співавторка дослідження Моніка Уддін.

Хоча це дослідження конкретно розглядає вплив геноциду в Руанді, воно вкотре підтверджує взаємозв'язок травматичних подій у житті вагітної жінки та високої ймовірністі ментальних розладів у її дитини.Тож це вкотре доводить необхідність створення безпечного і емоційно стабільного простору для вагітних жінок, а також необхідність потужної психологічної підтримки з боку її оточення.