Оприлюднили розміри зарплат на Полтавщині: що змінилося від початку війни

19 жовтня 2022 0
Яніна Климань
Як змінилися зарплати в Полтавській області у воєнний час.

Війна змусила змінити всі сфери суспільного життя. Ситуація на ринку праці теж різко погіршилась, адже обмежилися можливості людей щодо працевлаштування, тисячі громадян змінили місце проживання.

В Полтавській області суттєво зменшилась кількість офіційно працевлаштованих осіб і значно збільшилася кількість найманих працівників із зарплатою менше мінімальної. Кількість офіційно працевлаштованих громадян, які зі своїх зарплат сплачують внески до пенсійного бюджету, за пів року зменшилася на 15,3 тис. осіб.

Разом з тим кількість громадян, що отримують заробітну плату менше мінімальної, зросла за шість місяців нинішнього тривожного року майже на 40% – з 40,8 тис. до 56,7 тис. осіб.

Знизився рівень заробітних плат на підприємствах з різними видами економічної діяльності. Як виявилося, найбільше зменшення спостерігають на підприємствах з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (на 4,9 тис. грн до 13,5 тис. грн); на підприємства з професійної, наукової та технічної діяльності – їх працівники стали одержувати, в середньому, на 4,4 тис. грн менше, тому зарплати знизилися до 12,5 тис. грн.

Наразі лідером по зарплатах в області зокрема і в Україні в цілому є підприємства державного управління й оборони, а також з обов’язкового соціального страхування. На таких підприємствах заробітна плата не зменшилася, а, навпаки, зросла на 54,1%, або на 9,3 тис. грн, і є найвищою на Полтавщині – 26,5 тис. грн.

Підприємства добувної промисловості та розроблення кар’єрів, які займали першу сходинку по зарплатах у грудні 2021 року, змістилися на друге місце. На цих підприємствах наймані працівники отримують, в середньому, 20,2 тис. грн, хоча й зарплати зменшилися на 674 грн. Про це повідомили у Полтавській обласній військовій адміністрації.


Що залишилося незмінним на регіональному ринку праці, – так це підприємства з тимчасового розміщення й організації харчування. Зарплати у цій сфері зменшилися ще більше – з 6,9 тис. до 6,4 тис. грн.