Час прибуття бригади залежить від стану пацієнта: нові критерії виклику "швидкої"

18 грудня 2020 0
Кабмін затвердив нові критерії виклику швидкої. В залежності від стану пацієнта, звернення до швидкої розділятимуться на чотири категорії: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Постанова набирає чинності 1 січня 2021 року


Кабінет Міністрів України запровадив нові критерії виклику швидких.

У залежності від стану пацієнта, звернення до швидкої розділятимуться на чотири категорії: критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні.

Критичний стан – зупинка дихання, масивна кровотеча та інші випадки, коли існує загроза життю. Екстрені виклики – порушення свідомості, підозра на інфаркт чи інсульт. Неекстрений виклик – пацієнт не у критичному стані, але потребує огляду медика. Непрофільні випадки – коли огляд медика не потрібен. Диспетчер може надати рекомендації дистанційно, залучивши лікаря.

У критичному стані бригада має прибути впродовж 10 хвилин, а під час екстреного виклику швидка має приїхати за 20 хвилин.

"Якщо їхати в іншу частину міста, то за 10 хвилин можна й встигнути. Якщо в будній день – може й не вистачити часу, а якщо у вихідний день, то можна доїхати", – сказав водій швидкої медичної допомоги Анатолій.

"Якщо їхати з сиреною та маячком, то 3-5 хвилин вистачає. Якщо їдемо в район, то все залежить від погоди. Якщо ожеледиця, то й за 20 хвилин не доїдеш, хіба що на вертольоті. А так 20 хвилин", – розповів водій швидкої допомоги Микола Попельнюк.

Почнуть діяти ці нововведення з 1 січня 2021 року.

"Після чинності ще будуть розробленні алгоритми, яких сьогодні ще немає. Відповідно ми працюємо за старою постановою до того моменту, коли МОЗом буде розроблений алгоритм диспетчеризації, яких наразі немає", – повідомив керівник обласного центру екстреної медичної допомоги Дмитро Лавренко.

"Якщо вони будуть опубліковані і їх будуть виконувати. Зазвичай за всі виклики відповідають диспетчери. Ці правила ніхто не вивчив і ніхто не знає, що було раніше", – сказав Президент Всеукраїнської Ради захисту справ та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

Наразі ж викликати бригаду швидкої допомоги пацієнт може при раптових болях, втраті свідомості та усіх видах травм.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення