Шум від запуску теплоелектростанції олійного заводу чути за кілька кілометрів від підприємства

08 березня 2021 0
Шум при запуску нової теплоелектростанції олійного заводу заважає місцевим. Майже щодня люди змушені терпіти гучний шум схожий на двигун літака. Постійне порушення шумових норм шкідливе для людини, це викликає головний біль та порушення нервової системи.

Кілька тижнів тому в тестовому режимі на олійному заводі почала працювати електростанція. Окрім диму, що є продуктом горіння палива, установка почала шуміти. Ось ця когенераційна установка, а простіше кажучи, електростанція працює на соняшниковому лушпинні. За словами місцевих, звук схожий на гудіння від турбін літака. Чути його майже щодня протягом години.

"Це якийсь гул. У мене донька живе на вулиці Зигіна, ви навіть уявити не можете як воно гуде. Я проживаю на вулиці Покровській, я кілька днів не могла зрозуміти, що відбувається. Я виходила на вулицю, чула цей шум і думала літаки летять. І тільки сьогодні зрозуміла, що це від нашого олійного комбінату, авжеж заважає", – розповіла місцева жителька Тетяна Георгієва.

"Ніколи в нас тут такого шуму не було й тут подумала, що це їде локомотив. Й він у будівлю з пустими вікнами шумить й заважає нам, а потім дійшло, що це", – розказала місцева жителька Марія.

"На серену не схоже, але шумно занадто. Чотири рази на тій неділі й сьогодні гуділо", – прокоментував місцевий житель Володимир. "Дуже заважає, навіть в хаті чути. У мене приватний будинок, то коли говорю телефоном, то нічого не чую. Довго, вони як увімкнуть, то на пів години, потім ще", – сказала місцева жителька Світлана.

На самому підприємстві щодо шуму говорять таке.

– Приходьте, будь ласка, завтра й вам нададуть відповідь. На цей час шумить? – сказав охоронець.

– Ні.

– То продували на котельні щось, приходьте Вам все пояснять, там всі надзвичайники всі в курсі, – сказав чоловік.

А от еколог вважає, що така електростанція, якщо вона справна, шуміти не повинна.

"Єдине, що може давати шум, це їхній двигун. Бо решта, це охолоджувач, там лише вода. Там мала б бути дотримана шумова санітарна зона. Вони мали б встановити захисні якісь екрани, якби передбачався певний шум", – розповіла голова наукової ради Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Морозова.

Тривале порушення шумових норм та шумового режиму небезпечне для здоровʼя людини. Це призводить до розладів нервової системи, втомлюваності та може викликати головні болі.

Олександра Шилова, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення