На Полтавщині закриваються заводи, через високу ціну на газ

28 грудня 2021 0
Через зростання ціни на газ найбільші підприємства Полтавщини повідомили, що будуть скорочувати виробництво харчової продукції. Серед них Пирятинський сирзавод та кондитерська фабрика "Домінік".





Великі підприємства Полтавщини повідомили, що будуть скорочувати або повністю припиняти виробництво харчової продукції. Стосується це виробників сиру та кондитерських фабрик. Вся справа у ціні на газ, яка для великих споживачів у січні 2022 року складе понад 60 тисяч за тисячу кубів.

Пирятинський сирзавод наразі працює на половину.

"З першого січня, якщо питання з ціною газу не буде вирішуватися, якщо ціна газу буде на такому рівні, яку на сьогоднішній день нам пропонують, то потрібно бути готовим до того, що підприємство може скоротити випуск продукції. Що ми будемо робити з людьми, ми не знаємо, тому що є виробництво продукції, а є колектив, не буде виробництва продукції, тоді питання залишається відкритим," – повідомив генеральний директор ТОВ "ПИРЯТИНСЬКИЙ СИРЗАВОД" Володимир Бартошак.

Про скорочення або припинення виробництва повідомили також і кондитерські компанії Полтавщини.

Йдеться про компанію "Домінік".

"Наразі підприємство працює у звичайному режимі. У зв'язку зі зростанням ціни на сировину та енергоресурси, зараз ми проводимо перерахунок собівартості на січень. Тому чи будуть зростати ціни на кондитерські вироби далі, ще говорити зарано", – розповіла фінансовий директор компанії Домінік КО Ірина Романенко.

Якщо зараз всі підприємства почнуть скорочувати виробництво харчових продуктів, то українці відчують наслідки в другій половині січні та на початку лютого.

"Для економіки наслідками може бути дефіцит цієї продукції, або імпортозаміщення. Ті ж цукерки можуть бути імпортовані з Польщі та інших європейських країн. І те ж саме можна сказати про добрива та іншу продукцію. Наразі світова ціна на газ досить висока, тож сподіватися можна лише на певну державну компенсацію, що зумовить зниження вартості газу для підприємств", – сказала економістка Юлія Самойлик.

"Підприємства будуть закриватися. А це вже тягне розрив економіки в цілому, бо закриваються хлібопекарі, у нас буде дефіцит хлібу. Якщо закриваються молочнопереробні підприємства, то нам треба буде вирізати молочнотоварні ферми, це називається прямий колапс економіки України", – повідомив депутат Полтавської обласної ради Віталій Бабак.

Після того, як опалювальний сезон завершиться, великим споживача варто почати купувати газ наперед, каже експерт.

"До весни ситуація з газом буде дуже складна. Після того, як опалювальний сезон завершується ціна на газ почне знижуватися. Я думаю, що опуститься до рівня 500-600 доларів за 1000 кубів. Але це означає, що всім підприємствам, які є великими споживачами газу їм доведеться домовлятися з НАК "Нафтогазом", з незалежними трейдерами, щоб можна було закуповувати газ саме в другому кварталі та забезпечувати річний обсяг", – розповів голова експертної аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук.

Експерт повідомив, що домовитися про зниження ціни на державному рівні не вийде, бо в НАК "Нафтогазу" недостатньо палива для того, аби забезпечити навіть потреби населення.