Майже по 100 тисяч гривень: які зарплати у Мамая та його заступників?

08 грудня 2021 0
За жовтень цього року міський голова Полтави Олександр Мамай отримав зарплатні понад 87 тисяч гривень, а перший заступник міського голови Валерій Пархоменко – майже 100 тисяч гривень.





Майже по 100 тисяч гривень зарплати отримали у жовтні міський голова Олександр Мамай та його заступники. Такі дані опублікувала "Мережа антикорупційних центрів".

"До нас звернулися активісти з Полтавської області. Вчора опублікували зарплати у місті Полтава. До речі, вони досить немаленькі. 100, 90 тисяч гривень, досить суттєві зарплати", – сказав заступник голови "Мережі антикорупційних центрів" Роман Лихачов.

Без вирахування податків, з усіма преміями Олександр Мамай отримав 87 тисяч гривень зарплатні. Секретар міської ради понад 100 тисяч гривень, а заступники міського голови мали такі суми: Євген Ричка – понад 113 тисяч, Віталій Нікіпелов – майже 98 тисяч гривень, Світлана Тарашевська – 87 тисяч гривень, Наталія Сук, Ольга Борисенко та Ігор Петріченко – майже 97 тисяч гривень.

"За жовтень цифри дійсно були такі. Але у жовтні була виписана разова квартальна премія. У середньому за 8 місяців, що я працюю, це по 50 тисяч гривень на руки чистими", – розповів заступник міського голови Ігор Петриченко.

"Отримав я 82 тисячі гривень з копійками, а зазвичай на місяць десь 42 тисячі гривень", – зазначив секретар міської ради Андрій Карпов.

"Я був у відпустці й отримали ми всі виплати, які передбачені законодавством. Мені нараховують приблизно 40 тисяч гривень в місяць на руки. З цього виплачуються податки, і я на руки отримую суму", – розповів перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

Інші заступники та міський голова на дзвінки не відповідали.

Окрім цього у декларації голови Полтавської громади зазначена така нерухомість: квартира площею майже 48 квадратних метрів та 6 авто. У першого заступника є три земельні ділянки площею понад три тисячі квадратних метрів, дві квартири та два автомобілі. У інших чиновників у документах ситуація схожа.

Проте полтавці зазначають, що для життя їм вистачило від 10 до 20 тисяч гривень.

"На життя нормально було б 10 тисяч гривень".

"Зараз мінімальна зарплата 6 тисяч гривень і на руки отримують близько 4 тисяч гривень. Цих грошей взагалі не вистачає".

"Хоча б тисяч вісім".

"Думаю, 25-30 тисяч гривень".

А зарплати у чиновників на думку містян мають бути значно менші.

"Вони ж не отримують, а крадуть у людей".

"Вони нічого не повинні отримувати взагалі. Повинні працювати безплатно, тому що вони йшли працювати на користь людей".

"Я не знаю чим вони займаються, але вони повинні облаштовувати благоустрій міста, контролювати всі комунікації".

"Вони навіть 17 тисяч не отримують. Бюрократія жах".

Громадський рух "Чесно" також порівнював зарплати мерів України. За їхніми даними, у червні міський голова Полтави отримував зарплату понад 48 тисяч гривень, натомість у місті Житомир, яке має також близько 300 тисяч населення, мер мав 29 з половиною тисяч гривень. А міський голова Одеси, яка більша за Полтаву в три рази, отримував 23 тисячі гривень. Вищу за середню мерську зарплату має очільник столиці Віталій Кличко – 59 з половиною тисяч гривень.

"У Києві є інформація – 59 тисяч Віталій Кличко отримує, але враховуючи кількість людей, які проживають у Києві та Полтаві – до 500 тисяч. Від кількості людей, що проживають у місті, я розумію зарплата чиновника не розраховується", – зазначив начальник штабу Чугуївського відділу ГФ "Східна варта" Павло Кравченко.

Отримувати оклад чиновники мають відповідно до постанови Кабміну України. Для Полтави він такий:

"Для міст, чисельність яких складає понад 180 тисяч до 420 тисяч населення оклад міського голови складає 15 тисяч 900 гривень, першого заступника 14 тисяч 100 і заступників та секретаря 13 500 гривень", – розповів експерт громадського руху "Всі разом!" Євген Савісько.

За словами експерта, також встановлюються надбавки за ранг та премії. Для голови та секретаря суму визначають на сесії міської ради. А для заступників надбавки мер призначає самостійно.