Чоловіки зможуть йти у декретну відпустку

04 грудня 2020 0
Законопроєкт передбачає, що чоловіки будуть мати рівні права з жінками на декретну відпустку та можливість скороченого робочого дня. А також після народження дитини зможуть на два тижні піти у відпустку коштом роботодавця.


Марія та Павло Головкови чекають на поповнення у родині. Дівчина вже на сьомому місяці вагітності, а чоловік працює допізна майже кожного дня. Через це вирішили, що після пологів він візьме декретну відпустку на два тижні.

"Жінці після пологів потрібна буде допомога. А тут ти будеш вдома, будеш допомагати їй і при тому ще й мати якісь виплати від держави й буде, наприклад, на памперси або ще на щось. А я хотіла б, щоб він більше часу проводив з дитиною. Грався, пеленав її. І мені подобається, що він зможе більше часу проводити зі мною і з дитиною також", – розповіли подружжя Марія та Павло Головкови.

Верховна Рада України ухвалила: надавати чоловікам відпустку до 14 днів при народженні дитини. Вона має оплачуватися коштом роботодавця. Також нардепи пропонують надати рівні можливості батькам брати відпустку за доглядом за дитиною до трьох років.

"Раніше ми мали те, що це право розумілось як похідне, тобто спочатку розглядали кандидатуру матері, а потім батька. Таким чином його розглядали й роботодавці. Проте в законопроєкті вказано, що необхідно буде надати дві довідки. Перша – це довідка про те, що один з батьків вийшов на роботу. Та треба довідка про те, що державну допомогу припинено. Дану норму потрібно викласти трішки іншим чином", – прокоментувала юристка Надія Йолкіна.

Психологи ж зазначають, що декретне виховання батьком відрізняється від виховання дитини матірʼю. Проте воно також буває вдалим.

"Тато перебуває в найближчому, безпечному колі дитини. Він так само несе інформацію про світ, про простір. І тут все залежить від готовності батька перебувати в декреті, від готовності на 100 відсотків віддавати всю увагу дитині. Адже тато може бути не таким уважним, як мама. Жінка зазвичай більш емоційні", – розповіла Антоніна Радченко, психологиня.

Також законопроєктом передбачено скорочення робочого дня для чоловіків, якщо у них є дитина до 14 років. Проте цей документ має пройти ще і друге читання, тому норми можуть зазнати змін.

Марина Голега, PTV Полтавське Телебачення