Рятувальниці, водолази та поліціянти: як працюють жінки у нетипових професіях

08 березня 2021 0
Полтавська поліціянтка вдень затримує злочинців, а ввечері піклується про власну родину. Водолазка вважає своєю професію щасливим викликом долі. А серед полтавських надзвичайників близько сотні дівчат.

Так проходить майже кожен день поліціянтки Анастасії Паладійчук.

А це вже рятувальниця Ольга Батура проходить навчання аби рятувати життя людей на воді. А полтавські надзвичайниці рятують людей від полум'я. В усіх цих професіях жінки працюють на рівні з чоловіками. Анастасія Паладійчук в лавах патрульної поліції вже чотири роки, про цю професію дівчина мріяла з самого дитинства.

"Це не робота, це – служба. Служба для українців, тому що ми їм допомагаємо, кожного дня це нова ситуація, нові обставини, нові розв'язання певних проблем. Це завжди емоції в яких поєднується страх, та жаль. Коли приїжджаєш на черговий виклик й бачиш, які є проблеми в інших сім'ях, то коли повертаєшся додому, то намагаєшся просто віддати все своє тепло рідним", – розповіла інспекторка патрульної поліції Анастасія Паладійчук.

Завжди усміхнена водолазка Ольга Батура працює пів року. Окрім, того дівчина ще й матрос. Свою роботу вважає щасливим викликом долі.

"Я професійний плавець й займалася тренерською роботою, тобто це не зовсім далека від мене професія. Звичайно щоразу боїшся, але коли трапляється випадок включається вже якийсь рефлекс й просто починаєш працювати згідно з інструкцією", – розповіла матрос-рятувальниця Ольга Батура.

На службі надзвичайників близько сотні дівчат. Серед них: диспетчери, інспектори та ті, хто готові стрибнути у палаюче приміщення.

"Чоловіки сильні й жінки теж. Бо ми можемо одягнути бойове спорядження, можемо спуститися у задимлене приміщення. Ми не робимо цього щодня, але ми це робити можемо. Тому жінки є невіддільною частиною нашої служби й кожна на своєму місці", – розповіла речниця надзвичайників Світлана Рибалко.

Попри стать та складні ситуації, всі ці жінки готові рятувати людські життя.

Анастасія Гонтаренко, Максим Страшко, PTV Полтавське Телебачення