Бомбосховища Полтави закинуті, не обладнанні та продані у приватну власність

10 травня 2021 0
На сайті ДСНС є інтерактивна мапа, на якій вказані всі бомбосховища Полтави. Вони розміщуються на заводах, у підземних переходах, паркінгах та підвалах. Деякі з них продані у приватну власність, закинуті та не обладнані, а до інших – не потрапити.


У Полтаві є близько тисячі укриттів, якими люди зможуть скористатися у разі надзвичайної ситуації. Більш ніж половина з них не обладнанні чи закинуті. На вулиці Полюсній, 10 є найпростіше сховище. Але до приїзду знімальної групи мешканці не знали, що їх підвал виконує ще й стратегічну функцію.

"У нас є ще два більших, але загалом чотири приміщення, в які можна зайти. Але вони всі заповнені такими коморами. Тут немає широкого приміщення. Хіба під стіною люди зможуть стати й все", – розповіла Ніна Науменко, голова правління ОСББ "Полюсна, 10".

Цей підвал не оснащений для довгого перебування. Тут немає вентиляції, а приміщення розбиті на кімнати, деякі з них зачинені.

"Якщо розміщувати людей, то ми ж не знаємо наскільки, можливо, година або дві, або доба. Треба поставити якісь лави, занести води. Має бути приміщення, хоч якось обладнане", – додала Ніна Науменко, голова правління ОСББ "Полюсна 10".

Також полтавці зможуть сховатися у разі необхідності у підземних переходах. Але вони мають найнижчий рівень безпеки. У них є тільки коридор та вбиральня.

"Це тільки для працівників вбиральня, ось, будь ласка. Більше нічого у нас немає. Зверху пусто, ні магазинів, нічого, тільки стеля і все", – розповіла Антоніна, працівниця магазину.

А от у будинку на вулиці Стрітенській, 19а частину підвального приміщення, в якому могли люди перечекати небезпеку, викупили. Тепер тут приватна територія.

"Вже давно наш заклад не є таким місцем, спочатку цю територію перебудували під магазин, а потім під клуб розваг. Це вже не є стратегічним об’єктом", – розповів представник розважального клубу.

Тобто сюди люди зайти в разі небезпеки не зможуть. Але під будинком має бути й і інша частина підвалу.


"Підвал ось, вхід в нього тут. Але зайти в нього не можна, зачинено. Люди ним користуються, але там не дуже, явно не бомбосховище", – розповіла місцева жителька Ірина.

– Так, я там був і неодноразово, але там не дуже прилаштовано. Я сумніваюсь, що там гарні умови, але там можна перечекати. Там стеля достатньо висока, там є багато місця для людей, – розповів Микола, місцевий житель
– А вентиляція є там? – питаємо
– Так, звісно, – додав Микола, місцевий житель.


Також на інтерактивній карті вказані протирадіаційні укриття та бомбосховища високого рівня безпеки.

"На заводах, організаціях, підприємствах, але звичайним людям туди не потрапити, тільки тим, які працюють. Деякі обладнанні, деякі закинуті з 90 і так вони й стоять. Вони пусті, розграбовані й затоплені", – розповів Артем, дигер.

Побачити всі можливі укриття міста можна на інтерактивній карті, що на сайті ДСНС. Але скільки саме полтавців зможе там точно заховатися – невідомо.