У Полтаві пропонують побудувати крематорій

13 липня 2021 0
У Полтаві пропонують збудувати крематорій. Це зможе розв'язати проблему переповнених міських кладовищ. В Україні тільки чотири крематорії, й то тільки в містах мільйонниках.




У Полтаві хочуть побудувати крематорій. Міські кладовища наразі майже повністю заповнені, тому крематорій допоможе розв'язати проблему поховань. З такою пропозицією виступив полтавець.

"Також цей крематорій може слугувати для спалювання біовідходів з лікарень. Оптимальний варіант – це спалювання тіла, також не буде забруднення ґрунтових вод від поховання, від залишків полімерів, які закопуються разом із тілом", – сказав екоактивіст Сергій Антоненко.

Побудувати таку споруду можуть, однак не за бюджетні кошти.

"Ми могли б розглядати питання, якщо є інвестор зі своїм ресурсом. Більш вірогідно, що міське комунальне підприємство цього будувати не буде, бо треба додаткове фінансування і ми ще не робили обрахунки цієї специфічної забудови", – прокоментував перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.

На центральному міському кладовищі вже є колумбарій. Але лише один на все місто. І попит на цю послугу невеликий.

"Дуже мало людей зверталися, за три місяці ми поховати три урни, та ще троє осіб зверталися до нас з приводу кремації. Ми не проти крематорію, якщо місто нам спрямує кошти. У нас є де розмістити крематорій, все залежить від фінансування", – повідомив Денис Діхтярьов, начальник КП "Спецкомбінат похоронно-ритуального обслуговування".

На міському кладовищі під крематорій можна було б виділити ось це приміщення. Ініціатор пропозиції показує іншу імовірну територію, де можна розмістити споруду: між Розсошенцями та Мачухами.

"Якщо поставити правильно всі фільтри, побудувати відповідно всім технічним вимогам, я думаю, немає проблем. Є такі випадки, коли це необхідно",– сказав полтавець Дмитро Холодов.

"Добре, щоб побудували. Все-таки вже давно треба. У Харкові є, а в нас немає", – сказала полтавка Людмила Пащенко.

Проте не у всіх містах можна розмістити крематорій.

"Крематорії будуються у населених пунктах, населення яких складає понад 500 тисяч мешканців, проте необхідно отримувати дозвіл окремо у Мінрегіоні, брати роз’яснення, чи можливо будувати крематорій з огляду на нинішню ситуацію, на санітарно-технічні зони теперішніх кладовищ, чи можливо побудувати крематорій у Полтаві, де населення не дотягує до 300 тисяч", – прокоментувала архітекторка Ірина Особік.

Однак і близько до будинків людей крематорій розташувати не можна.

"Санітарно-захисна зона навколо кладовища згідно з Державними санітарними нормами складає 300 метрів від кладовищ і крематорію до житлових будинків, садів, городів, зон відпочинку. Сто метрів від кладовищ та поховання урн до громадських та житлових будинків має бути ", – повідомила екологиня Тетяна Морозова.

Церковної заборони на спалювання тіл, як такої, немає.

"Тіла людські воскреснуть. Однаково вони зотліють, тому категоричного заперечення, що це абсолютно суперечить церковним принципам, немає. Але християнський звичай, християнська традиція, яка коріниться у Святому Писанні, говорить про поховання людей", – повідомив архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір.

Наразі, пропозиція полтавця щодо побудови крематорію, знайшла підтримку на сайті міської ради та зібрала необхідну кількість підписів. Тож питання мають розглянути на профільній депутатській комісії.