Визначили переможця у конкурсі на встановлення у Полтаві пам’ятника Симону Петлюрі

02 червня 2021 0
Тетяна Наказненко
Оголосили переможця відкритого архітектурного конкурсу на встановлення у Полтаві пам’ятника Симону Петлюрі.

1 червня у Полтавському краєзнавчому музеї імені В. Кричевського відбулося друге засідання відкритого архітектурного конкурсу на спорудження у Полтаві пам’ятника Симону Петлюрі. Журі оголосили переможців конкурсу:

1 місце - одноголосно проєкт №573197. Голову Директорії представили у генеральському вбранні. Скульптура виконується в бронзі, висотою три метри і встановлюється на гранітному постаменті.

Орієнтовний кошторис спорудження пам’ятника та облаштування простору навколо нього, становить близько 1 млн 350 тис. грн.

2 місце – № 202177. Автор вирішив рішення зобразити Симона Петлюру на момент повернення в рідну Полтаву. "Він ніби присів в задумі біля рідного дому. Симон Петлюра, задумавшись про життя, скинув шинель та поклав поруч зброю. Людина сильного характеру, сповнена енергії, людина палкого серця і тяжкої долі. Цілісність вирішення фігури в матеріалі бронза додає потужного звучання образу патріота, який віддав неймовірно багато сил на створення нашої незалежної держави".

Орієнтований кошторис проєкту – 9 млн грн.

3 місце – №123123. Гранітна фігура висотою 3,5 метри має бути встановлена на постаменті висотою два метри, відлитого з бетону. Матеріалом для створення мають бути блоки світло-сірого танського граніту, адже він є одним з самих довговічних та стійких до клімату скульптурних матеріалів відомих людству.

Орієнтовна вартість спорудження пам’ятника становить близько 4 700 тис. грн. 

Переможці конкурсу отримають грошові винагороди. Перша премія – 40 тис. грн, друга премія – 20 тис. грн, третя премія – 10 тис. грн.

Симон Петлюра уродженець міста Полтави. Тут пройшло його дитинство, юність, тут в 1900 році він вступив до лав Революційної української партії та розпочав свою політичну діяльність, ставши організатором перших протестів семінаристів проти утисків влади. Активний учасник українського руху, громадський діяч, публіцист, очільник об’єднаних українських збройних сил, талановитий військовий стратег і дипломат, Симон Петлюра зробив вагомий внесок в історію українського державотворення.

Уперше меморіальну дошку на вшанування Симона Петлюри встановили на старому корпусі Полтавської державної аграрної академії у 2006 році. Це була будівля колишньої Полтавської духовної семінарії, де навчався відомий український націоналіст. У 2018 році відкрили меморіальну дошку на будинку, що на вулиці С. Петлюри, 7/22, поруч з місцем, де проживав діяч.

У місті утворили п'ять локацій, безпосередньо пов’язаних з життям видатного полтавця, які є місцем реалізації мистецьких проєктів, просвітницьких турів і презентацій, "петлюрівських читань", конкурсу "пісень Української революції".

фото: babel.ua, poltavaculture.gov.ua, Полтавська ОДА