Рада ВПО Полтави захищає права та інтереси нових мешканців громади

18 грудня 2023 0

Нещодавно створений при міській раді дорадчий орган діє від імені 55 тисяч людей, які через війну вимушено перемістилися до Полтави.

На початку листопада цього року було сформовано Раду ВПО Полтави, затверджено її склад та обрано керівника. А вже через два тижні відбулося перше засідання, на якому розглянули низку питань, що турбують переселенців, та напрацювали певні пропозиції щодо деяких з них.

Присутність у складі Ради внутрішньо переміщених осіб, представників місцевої влади та громадських організацій є підґрунтям того, що голос переселенців обов’язково буде почутим. Також відбуватиметься зворотний зв’язок від влади щодо того, якою є результативність роботи з їх підтримки.

Як формувалася Рада ВПО Полтави, яким чином з’ясовуються потреби переселенців, як вибудовується координація з місцевою владою, розповила голова новоствореного об’єднання Оксана Лугова.

Голова Ради ВПО Полтави Оксана Лугова

Половина у складі Ради – переселенці

Наразі Рада ВПО Полтави налічує 26 осіб. З них 13 – вимушені переселенці, які зареєстровані у громаді. Від громадських організацій до складу Ради були включені по одному представнику від БФ «Право на захист», БФ «Карітас» та Гуманітарної місії «Проліска». Ще 10 членів Ради – це представники органів місцевого самоврядування. Всі ці люди працюють на добровільних волонтерських засадах, не отримуючи платню за свою діяльність.

Проблема переселенців не виникла лише з початком повномасштабної війни. Були тисячі людей, які покинули свої домівки ще у 2014 році внаслідок окупації частини Донецької і Луганської областей. Але тоді цьому явищу не приділялося особливої уваги. Починаючи з 2022 року, коли по всій країні налічується вже понад 5 мільйонів переміщених осіб, держава ініціювала створення Рад ВПО. Їх роль полягає не тільки у захисті інтересів переселенців, а також в інтеграції нових людей до приймаючих громад.

«Рада ВПО не заміщує собою органи місцевого самоврядування. За положенням ми є консультативно-дорадчим органом, який з’ясовує потреби переселенців, аналізує можливості громади та пропонує варіанти розв’язання проблем. Дали ці пропозиції потрапляють до певного підрозділу, обробляються та у разі позитивного висновку виносяться на затвердження міськради», - розповіла Оксана Лугова.

Наприклад, у Полтаві діють декілька місцевих програм, спрямованих на поліпшення життя мешканців громади. Оксана Лугова каже, що зараз ведеться кропітка робота щодо вивчення цих програм з метою їх редагування з урахуванням інтересів ВПО.

Перші пропозиції стосуються дітей

Зараз на території Полтавської територіальної громади зареєстровані понад 55 тисяч вимушених переселенців. За опитуваннями, їх головною проблемою є облаштування нормального життя, працевлаштування, розв’язання соціальних проблем.

«Допомогти всім і одразу неможливо, тому ми зосередилися на тому, що може бути дієвим вже зараз. Наразі Рада надала пропозиції до міської Програми оздоровлення та відпочинку дітей. Ми отримали інформацію, що минулого літа критично мала кількість дітей-переселенців мала змогу безблатно відпочити у місцевих таборах. З’ясувалося, що головною причиною є обмежена кількість місць. Проте у громаді є два комунальних оздоровчих заклади, які не працюють, бо в них немає укриттів. Наша пропозиція полягала в тім, щоби до оновленої Програми включили будівництво сховищ у цих таборах. Тоді влітку 2024 року можливо буде їх запустити та дати можливість більшої кількості дітей, у тому числі й ВПО, відпочити та оздоровитися», - повідомила Оксана Лугова.

Комунікація з місцевою владою

Очільниця Ради ВПО Полтави зазначає, що керівництво місцевої влади (окрім включених до складу представників) всіляко підтримує роботу новоствореного органу та бере участь у засіданнях.

Голова Ради ВПО Полтави Оксана Лугова, в. о. Полтавського міського голови Катерина Ямщикова, голова Ради з питань ВПО Полтавської області Ольга Лосієвська

«Зокрема, виконуюча обов’язки Полтавського міського голови Катерина Ямщикова під час першого зібрання наголосила, що хотіла б бачити Раду ВПО Полтави не просто дорадчим чи консультативним органом, а об’єднанням, який реально працює з метою інтегрувати переселенців - тих, хто має намір залишитися тут - в місцеву громаду, допомогти їм стати «новими полтавцями», знайти себе в новому місті», - розповіла Оксана Лугова.

Також роботу Ради курує першій заступник міського голови Валерій Пархоменко. Він теж відвідує засідання, дослуховується до пропозицій та одразу реагує на деякі з них.

Навчання та тренування

Ради ВПО у громадах – це нове явище в Україні, тому потрібно певним чином узагальнювати їх діяльність. Днями у Полтаві відбулася стратегічна сесія, організована Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» спільно з IREX в Україні. Це був захід, на якому члени Ради ВПО Полтави напрацьовували стратегічний план роботі на два роки та оперативний план на рік.

«Це був дуже інтенсивний захід, справжній «мозковий штурм». Треба було чітко визначити алгоритм дій Ради. По-перше, що потрібно переселенцям, як розрізнити їх категорії та відокремити найбільш вразливі. Потім – напрацювати напрямки роботи з урахуванням можливостей громади. Разом ми дійшли висновку, що головні напрямки нашої роботи – це розв’язання питань з житлом і працевлаштування. Саме вони можуть зняти більшість проблем ВПО», - підкреслила Оксана Лугова.

Ще до обрання головою Ради Оксана Лугова взяла участь у Першому всеукраїнському форумі рад ВПО. Захід зібрав понад 400 гостей з усіх регіонів України та з-за кордону. Це був перший відвертий діалог між представниками ВПО, державою, громадським сектором та міжнародними організаціями.

Оксана Лугова на Всеукраїнському форумі рад ВПО  

Форум був організований за ініціативи Мінреінтеграції у співпраці з Благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за підтримки УВКБ ООН та IREX.

Також, за участі цих організацій, був створений сайт Підтримка ВПО Полтава, який містить розділи про житло, гуманітарну допомогу, роботу та інші послуги для переселенців.

«Проблеми переселенців – це також і мої проблеми»

Сама Оксана Лугова є переселенкою з прифронтового Краматорська, яка на власному досвіді відчула всі труднощі вимушеної евакуації з рідної домівки. Її чоловік В’ячеслав і старший син Олег нині в лавах ЗСУ боронять нашу землю. До Полтави Оксана переїхала разом з двома молодшими дітьми, невісткою та онукою. Попервах було дуже складно облаштуватися на новому місці, не маючи ніяких знайомств. Були труднощі з орендою житла, однак жінка впоралася. Діти, 17-річний Гліб та 11-річна Уляна нині ходять до полтавських шкіл, онука – в дитсадок.

Оксана до війни була спеціалістом апарату у Донецькому окружному адміністративному суді. Наразі вона продовжує працювати в дистанційному режимі. Попри зайнятість на роботі, жінка відвідувала багато заходів, що пропонували переселенцям місцеві громадські організації. Така активність мала наслідки: заповнивши форму на потрапляння до Ради ВПО Полтави, Лугова була обрана головою цього об’єднання.

«Я не відмовилася від даної пропозиції, хоча й розуміла, наскільки відповідальною є ця посада, скільки часу та енергії вона займатиме. Однак, розуміючи весь обсяг проблем переселенців, я погодилася. Адже на власному досвіді розумію, наскільки складно облаштуватися на новому місці, тому хочу допомогти таким, як я сама», - сказала Оксана Лугова.

Світлана Денисенко