Шлях Сергія Павловича Шелухіна до посади Генерального судді УНР та вірність українській державності

04 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Життя чоловіка, який сприяв розвитку українського права за часів московської окупації.

Шелухін Сергій Павлович – український вчений, видатний юрист, історик, громадський та політичний діяч, представник народницько-демократичного напрямку української політичної думки. В Українську історію увійшов як член Центральної ради, генеральний суддя Української народної Республіки тощо.

Народився чоловік 6 жовтня 1864 року в родовому маєтку у с. Деньга Полтавської губернії під московською окупацією. Першим його вчителем був племінник Тараса Григоровича Шевченко. Юний Сергій Шелухін закінчував Лубенську гімназію та ще дитиною виявляв неабиякі здібності.

У 1883 році вступив до університету Святого Володимира в Києві, для здобуття загальної освіти, де прослухав курси фізико-алгебраїчного факультету у відомих лекторів та професорів. У 1885 році перейшов до Володимирівського університету для навчання на юридичному факультеті. Під час навчання в університеті Сергій Павлович був активним учасником національного відродження, членом "української громади" та захищав ідеї незалежної соборної України.

1902 рік став для Сергія початком роботи у юридичній сфері, працюючи в окружному суді Єлисаветграді, був почесним мировим суддею Кам'янець-подільської мирової округи. В той період в Україні розвивалися афери з підробкою грошей, внаслідок цього Шелухін видав статтю — "Наказуемое мошеничество", на базі якої згодом видали відповідний закон та афери припинилися.

Сергій Шелухін (третій з права) серед викладачів Українського університету в Празі

З 1921 року Сергій Павлович живе закордоном, спочатку у Відні, а потім — у Празі. Там він стає професором карного права Українського Педагогічного Інституту імені Драгоманова у Празі.
А як та коли Сергій Павлович Шелухін став Генеральним суддею УНР й про його життя закордоном можете дізнатися у книзі "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)
2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.
3.Трохи очікування і книга у ваших руках.
Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, що на нашому сайті нещодавно вийшла стаття про Носенко Наталію — золотий голос Полтавщини.