Піротехніка травмує людей та лякає тварин: чи варто використовувати феєрверки під час святкувань

14 грудня 2021 0
Напередодні Нового Року полтавці закуповують не тільки продукти, а й піротехніку. Ставлення до такого атрибуту святкування в Україні вже давно розділилося на дві групи. Одні переконані, що варто припинити використання салютів та петард.





Напередодні Нового Року магазини з піротехнікою готуються до підвищення попиту на товари. Якщо раніше у Полтаві забороняли використовувати піротехніку, то зараз такого рішення немає.

Тому в магазинах торгують цими товарами, й ціни сягають понад шість тисяч гривень за установку.

У приміщення можна використовувати свічки для торта, бенгальські вогні та хлопавки. Всі інші піротехнічні вироби необхідно використовувати на відкритому повітрі.

"Вся піротехніка є безпечна, якщо використовувати її за призначенням. Тобто якщо це будуть салюти, всі коробки треба укріпляти цеглою, або вони не переверталися. Те ж саме петарди. Велике прохання до людей, купляти такі засоби тільки в спеціалізованих магазинах, і там де є на все дозволи", – розповів працівник магазину піротехніки Андрій.

Однак полтавці до використання піротехніки ставляться неоднозначно.

"Можна навіть відмовитися від цих піротехнічних засобів, для того, аби не було зайвий раз паніки. Воно може й весело, але коли війна в країні, мені здається, що свята це не дуже гарно", – сказав полтавець Михайло.

"Класно", – сказала полтавка.

"Люди не знають як цим користуватися адекватно, й деякі думають, що це просто забавка, й так буде красиво. А можна якісь травми отримати", – розповіла полтавка Юлія Масло.

"У нас йде війна на Сході, а тут ті петарди, феєрверки, це не по-людськи", – сказав полтавець Володимир Ключинець.

"У мене була вівчарка, вона не лякалася вибухів, а вона агресивно реагувала на це. Вона навіть перестрибувала паркан", – розповів полтавець Сергій Хоменко.

Нерідко піротехніка травмує людей.

"Протягом поточного року внаслідок порушень при користуванні піротехнічними виробами, дві особи отримали травматичну ампутацію та пошкодження фаланг та вказівних пальців. Як правило страждають діти", – розповів заступник начальника управління начальника відділу пожежної безпеки головного управління ДСНС у Полтавській області Леонід Головко.

Вибухи можуть налякати й тварин, а наслідки для власників чотирилапих можуть бути непередбачувані.

"Якщо це зовсім поруч, й собака ніколи не відчувала та не чула таких сильних пострілів, то це може позначитися на її нервовій системі й надалі це будуть великі проблеми й в собаки й в власника. Чи це буде боязка реакція чи це буде агресивна реакція. У собаки може бути дві реакції або "кусай", або "тікай", – розповів старший інспектор кінолог кінологічного центру ГУ НП в Полтавській області Олександр Лях.

Однак якщо все ж вирішили купувати піротехніку, слід поцікавитися у продавця документами на товари.

"Маркування в обов'язковому порядку має бути державною мовою. Зазначається найменування товару, тип, клас, піротехнічного виробу, найменування та місце знаходження виробника. Дата виготовлення місяць та рік, терміни придатності", – повідомила головний спеціаліст захисту споживачів та контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби у Полтавській області Анна Борботько.

Продавати піротехніку заборонено неповнолітнім. Продавці розповіли, що людям напідпитку також відмовляють у покупці, інколи це завершується конфліктами.