Дмитро Лунін розповів про умови, в яких проживають переселенці

04 червня 2022 0
Олександра Іоффе
Спеціалісти Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби провели перевірку пунктів проживання переселенців. Результати інспекції прокоментував очільник ПОВА.

Протягом 23-27 травня спеціалісти Полтавського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснили 16 перевірок пунктів проживання переселенців. З відкритих джерел стало відомо, що перевірялися санітарно-епідемічні норми та відповідність базовим принципам благополуччя населення в умовах екстреного і вимушеного проживання. Також фахівці Служби здійснили  моніторинг 14 пунктів видачі гуманітарної допомоги та один пункт приготування їжі для потреб бійців тероборони. Результати перевірки 3 червня прокоментував очільник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін під час свого щотижневого брифінгу регіональним ЗМІ. За його словами питання відповідності житлових та санітарно-епідемічних норм при щільному проживанні великої кількості людей в умовах війни доволі відносне.

"За нормальної ситуації в країні ніхто не вважатиме нормою те що люди сплять у підлогах і спортзалах. Однак зараз війна і ми намагаємося дати прихисток усім хто цього потребує. Виходячи з стандартних нормативів школи не пристосовані для тривалого і щільного проживання людей. Немає достатньої кількості ліжок, немає потрібної кількості санвузлів тощо. У гуртожитках ситуація набагато краще, адже вони відповідно до свого цільового призначення створені для проживання людей. Звісно нам є що покращувати. І ми працюємо над цим питанням, тримаємо на контролі ті моменти які можна виправити. А із початком відтоку переселенців ми потроху переселяємо людей зі шкіл до гуртожитків. Думаю незабаром ми розпочнемо будівництво двох тисяч квартир для переселенців та придбання ще близько 500 квартир для тих же цілей. Сподіваюсь вже до кінця року ми переселимо людей у комфортні умови звичайних сучасних квартир" - зазначив Дмитро Нагадаємо що від початку повномасштабного російського вторгнення через Полтавську область було евакуйовано 1,4 млн людей із Харківщини та 100 тисяч із Сумщини. Найбільша кількість переселенців, яка одночасно проживала на території Полтавщини  - 350 тисяч осіб. 75% переселенців, які нині проживають на території Полтавщини — вихідці з Харківські області.