З Полтави до Херсону привезли 40 тонн металу з радіацією

07 липня 2021 0
До Херсонського порту з Полтави привезли 40 тонн металу з радіацією. Показники перевищені чотири рази. Нині ж вирішується питання щодо передачі радіоактивного металу фірмі, яка б утилізувала небезпечні речовини. У справі наразі ведеться слідство.





Днями до Херсонського порту з Полтави вантажівкою привезли метал з радіацією, показники перевищують норму у чотири рази.

У Полтаві ж працює близько 150 пунктів приймання металолому, однак не всі дотримуються вимог.

"Ми бачимо розбирання компресорів з-під холодильників. Їх потрібно утилізовувати, щоб фреон не витік в атмосферу. Там, навіть, може бути радіація. Ми не побачили спеціальних радіовимірюючих приладів", – розповів екоактивіст Сергій Антоненко.

Також на відкритому повітрі стоять кисневі балони, однак це – небезпечно, говорить екоактивіст.

"На майданчику розлите масло, якщо буде контакт масла з балоном, може статися вибух", – додав екоактивіст Сергій Антоненко.

На цьому майданчику горить відкритий вогонь та витікає невідома речовина.

"Металолом заборонено, щоб лежав просто на землі. Потрібне якесь тверде покриття. Там же може бути й витік мастил, вже видно, що мастило потрапляють на землю", – розповів екоактивіст Сергій Антоненко.

Приймають же метал тут тільки з документами, говорять працівники.

– Якщо є документи на походження металолом, – сказав працівник.
– А так ви не приймаєте? – запитали ми.
– Ні, – відповів працівник.
– А якщо з дому щось взяти та принести? – уточнили ми.
– Покажете мені чек на товар, – відповів працівник.

В іншому пункті приймання металолому прилад для вимірювання радіації кореспондентам показали.

"Це у нас допустимі норми. У мене за третій рік роботи порушення не траплялися. Коли йде завантаження, перевіряємо повністю все. Я скажу, де офіс, їдете туди, домовляєтеся, показуєте документи, що ви здаєте", – зазначив працівник Вадим.

Херсонська поліція наразі веде слідство, звідки у Полтаві з'явився метал із радіацією.

"Заїхав вантажний автомобіль з причепом. У результаті цього відбулося автоматичне спрацювання сигналізаційного дозиметра щодо перевищення природного рівня радіаційного фон в чотири рази. Водій надав товаротранспортну накладну згідно з якою він перевозив 40 тонн брухту чорних металів з Полтави до Херсона", – зазначила начальник відділу комунікації поліції Херсонщини Тетяна Скуба.

Однак у Полтаві такого металу бути не може стверджує голова Громадської організації "Полтава без сміття".

"Навіть можуть бути документи полтавські, а металолом може бути, наприклад, мелітопольський навіть. Просто за цими документами закупили гуртом і все. Може бути, що в машині один снаряд з радіацією, а метал нормальний, тільки один снаряд, то цю машину ставлять на штрафмайданчик", – сказала голова ГО "Полтава без сміття" Ірина Пісоцька.

У пунктах приймання металу обов'язково мають бути ліцензія на діяльність та пристрій для вимірювання радіації. А всю сировину, мають перевіряти.