Померла професорка полтавського університету

17 грудня 2020 0
Ольга Семенко
Пішла з життя професорка полтавського педагогічного університету.

15 грудня на 66 році життя після тривалої тяжкої хвороби померла Лариса Орлова доктор біологічних наук, професорка, професорка кафедри ботаніки, екології та методики навчання біології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка. Про це повідомили на сайті навчального закладу.


Вона народилася 22 червня 1955 року в с. Березоточа Лубенського району Полтавської області в родині українського ботаніка-флориста, знавця лікарських рослин Дмитра Івашина.

1962 року пішла до першого класу Березотоцької середньої школи. Після переїзду сім’ї Івашиних до Донецька навчалася в середній школі № 70, яку закінчила у 1972 році. Того ж року вступила на біологічний факультет Донецького державного університету, який закінчила у 1977 році за спеціальністю біолог, викладач біології та хімії.


Після закінчення університету працювала до 1979 року у відділі природної флори фіто-хімічної лабораторії Донецького ботанічного саду. У період з 1979 по 1982 роки навчалася у стаціонарній аспірантурі Донецького державного університету під керівництвом видатного науковця, доктора біологічних наук, професора Михайла Лукича Реви.


Почала працювати в Полтавському державному педагогічному інституті імені В.Г. Короленка влітку 1982 року, на посаді асистента кафедри ботаніки. 1984 року захистила кандидатську дисертацію з теми «Біоекологічні особливості і мінеральний склад кормових рослин природної флори Південно-східної України» у Дніпропетровському державному університеті за спеціальністю «Екологія». Згодом працювала старшим викладачем кафедри ботаніки, а з 1988 року, після реорганізації та об’єднання кафедр ботаніки і зоології в кафедру біології, — доцентом. 


У 1991 році після відновлення кафедри ботаніки Лариса Дмитрівна очолила її і перебувала на цій посаді до 1996 року. У 2012 році захистила докторську дисертацію «Біоекологічні особливості лучних фітоценозів Лівобережного Лісостепу України (стан, продуктивність та охорона)».


Особливу увагу приділяла вивченню лучних фітоценозів: їх систематичного складу, біоморфологічним і екологічним особливостям, фізіологічним параметрам, кормовій цінності, колообігу речовин та раціональному їх використанню. Активно залучала до цієї роботи студентів, спільно з якими має велику кількість опублікованих наукових робіт.


Вся трудова діяльність Лариси Дмитрівни пов’язана з Полтавським національним педагогічним університетом, де від асистента кафедри ботаніки до доктора біологічних наук, професора кафедри ботаніки, екології та методики навчання біології промайнуло життя. Високоерудований викладач, вимоглива і принципова, уважна і співчутлива, любила і прагнула якнайкраще навчити студентів. Була хорошим і розуміючим наставником для молоді, шанованою та авторитетною колегою.