Видатний мовознавець та член спілки письменників "Слово" — Петро Одарченко

27 серпня 2022 0
Поліна Кузнецова
Неодноразові арешти та заслання, еміграція до США та важка праця прибиральника: усе про життя та творчість видатного полтавця.

Одарченко Петро Васильович — відомий педагог, дослідник-літературознавець, мовознавець та член спілки письменників "Слово".

Життя Петра Васильовича розпочалося 20 серпня 1903 року в селі Римарівка Гадяцького повіту на Полтавщині. Після закінчення сільської школи перейшов до Гадяцької гімназії. Юність проходила у спілкуванні з Оленою Пчілкою та читанні найкращих творів українського письменства.

Після закінчення гімназії та Педагогічних курсів восени 1920 року одержав призначення на посаду вчителя початкової школи на хуторі Мельниково-Кулебин, де і пропрацював до 1923 р. Вчителював з великою зацікавленістю, але прагнув вчитися далі. Пів року навчався в Полтавському відділі Історико-Філологічного Факультету Харківського університету, з 1923 – студент Ніжинського інституту народної освіти.

Після завершення навчання – аспірантура при кафедрі української мови і літератури. Наукова праця була зосереджена на вивченні життя та творчості Лесі Українки та написанні дисертації "Стиль Лесі Українки". Саме в цій дисертації були зроблені перші спроби Одарченка як дослідника порівняльно-історичного методу в сфері українознавства.

Успішне завершення аспірантури збіглося з арештом. Не вистачило кілька тижнів, щоб захистити дисертацію. Арешт, заслання на три роки в Алма-Ата, тяжка хвороба, звільнення від арешту 5 грудня 1933 року, а 6 грудня того ж року – знов арешт і висилка на три роки в Уральськ.

У кінці 1944 року виїхав до Відня, потім Баварія, табір ДП в Авгсбурзі. У 1950 році приїхав з родиною до Нью-Йорка. Перші нелегкі роки, праця прибиральника на нью-йоркському вокзалі.

А як Одарченко Петро Васильович став видатним дослідником-літературознавцем та зібрав унікальну пам’ятку української культури — колекцію 4515 примірників літератури вітчизняних творців, читайте в матеріалі книги "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко)
2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію.
3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ. Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про Івана Рудичіва – учасника національно-визвольного руху початку ХХ століття з Полтавщини.