Василь Шуть – композитор із Полтавщини, який прославився на все Чикаго

17 серпня 2022 0
Дар'я Жученя
Життя і творчість відомого композитора, педагога та диригента.


Василь Кирилович Шуть народився 26 квітня 1899 у місті Золотоноша Полтавської губернії (тепер - Черкаської області). З дитинства навчався гри на мандоліні та створив струнний оркестр з однокласниками.

У 1930 році на випускному іспиті в Київському музично-драматичному інституті імені Лисенка Василь Шуть блискуче виконав свою першу симфонію. проте, диплома не отримав через погану оцінку з теорії марксизму-ленінізму.

1951 року родина Шутів оселилася в Чикаго. Працюючи спочатку на шоколадній фабриці, а згодом - на корабельному підприємстві, митець продовжував творити світлі мелодії.
Помер композитор 1982 року в Чикаго. Серед його творчого доробку – чотири симфонії, дві симфонієти, концерт для фортепіано з оркестром, балет "Танець голубих дзвонів" та ще багато іншого.

А про те, хто з відомих музикантів виконував твори Василя Шутя, ви можете дізнатися читаючи книгу "Полтавська діаспора".

Як придбати книгу Олександра Панченка "Полтавська діаспора. Велика енциклопедія":

1. Перерахуйте гроші за потрібну Вам кількість примірників на банківську картку автора: ПриватБанк 5168 7427 2288 3976 (Олександр Панченко);

2. Вкажіть у призначенні платежу ПІБ, номер телефону та адресу чи номер поштового відділення, на яке потрібно відправити енциклопедію;

3.Трохи очікування і книга у ваших руках. Вартість книги - 2000 гривень. 15% від вартості кожного примірника будуть перераховані на рахунок ЗСУ.

Решта виручених коштів буде витрачена на проведення подальших наукових досліджень.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про живописця та графіка із Кобеляцького району Коломийця Анатоля Івановича.