В Україні знову запровадять адаптивний карантин

17 лютого 2021 0
Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження адаптивного карантину з поділом на чотири зони.

З 24 лютого в Україні почне діяти адаптивний карантин. Відповідне рішення ухвалили 17 лютого на засіданні Кабінету міністрів України.

Адаптивний карантин передбачає поділ регіонів на чотири зони – зелену, жовту, помаранчеву та червону – залежно від епідеміологічної ситуації.

Регіони відноситимуть до конкретних зон за показниками захворюваності на ГРВІ та грип, а також за коефіцієнтом виявлення випадків інфікування Covid-19 методом ПЛР.

Зелену зону можуть запровадити у всій країни, за умови, що рівень захворюваності на ГРВІ та грип на території не менше 13% регіонів не перевищуватиме 50% епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону, а коефіцієнтом виявлення випадків інфікування Covid-19 методом ПЛР не перевищуватиме 5% від кількості тестувань.

Жовтий рівень – це базовий рівень для всієї країни, поки не досягнемо зеленого або не перейдемо на червоний рівень. На цьому рівні діють ті обмеження, що й зараз, але з деякими помʼякшеннями, зокрема заклади освіти можна відвідувати групами понад 20 людей, заклади харчування можуть працювати до півночі.

Помаранчевий не передбачає посилення карантину, але сигналізує про потенційну небезпеку наближення до червоного рівня.

Червону зону запроваджуватиме загальнонаціональна комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій. У цій зоні діятимуть обмеження, що діяли під час жорсткого карантину в січні.