Сьогодні відзначають День вишиванки: історія, українські традиції

16 травня 2024 0
Яніна Климань
Традиційно в Україні в третій четвер травня відзначають День вишиванки.

Вишиванка — це не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури українського народу.

Історія української вишивки

За словами істориків та археологів певні елементи вишиванки існували ще на одязі скіфів. Вони проживали на території сучасної України до нашої ери. За часів Київської Русі також носили вишитий одяг, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записах багатьох мандрівників.

Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення. Кожний регіон України може похвалитися своїми унікальними звичаями, які пов'язані з національним орнаментом на одязі.

Історію виникнення особливої української вишивки пов'язують із Трипільською культурою епохи пізнього неоліту. Трипільці були умілими гончарами, однак вони не лише робили красивий посуд з глини, але також прикрашали його спіральними візерунками. Історики переконані - такі ж символи можна було побачити і на одязі трипільців.

Якщо говорити про мотиви, які зустрічаються в українській вишивці, то найдавнішими вважаються геометричні візерунки: різноманітні ромби, зигзаги, кола, хвилясті лінії, меандри, цятки тощо. Водночас використовувалися такі вишивальні техніки як пряма гладь та "ретязь" (різновид "хрестика"). Остання була особливо популярною на заході сучасної України.

Популяризацією вишиванки серед української інтелігенції займався Іван Франко. Саме він був першим, хто сміливо поєднував вишиту сорочку з діловим піджаком.

Вишиванка на Полтавщині

Сорочки на Полтавщині вишиваються головним чином лляними білими нитками, дуже рідко лляними червоними або попелисто-синіми. Пазухи білих сорочок у старих зразках прикрашалися білим візерунком, виконаним лиштвою. Візерунок обводився чорними або кольоровими смугами.

Особливо складною є техніка "білим по білому". Вважається, що її вигадали у смт. Решетилівка Полтавської області, а звідти вона поширилася на інші осередки народного мистецтва краю (Кременчук, Лубни, Великі Сорочинці, Нові Санжари), а потім дістала популярність і в інших етнічних регіонах держави (Чернігівщина, Слобожанщина, Прикарпаття). Чисто біла сорочка, вишита білими нитками, вважалася справнім багатством і слугувала елементом як чоловічого, так і жіночого гардеробів.

Як започаткували свято?

2006 року в Україні було запроваджено особливе свято — День вишиванки. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. 

Головна ідея свята – зберегти українські цінності та популяризувати їх серед молоді та населення загалом. І хоча перші ініціатори не передбачали жодних спеціальних заходів, крім одягання вишиванки, чимало студентів, школярів, громадських та культурних діячів збираються і організовують концерти, ходу, конкурси, вечорниці, ярмарки.