Екоблогерка Дарка Озерна дала поради щодо бюджетного здорового харчування без шкоди для довкілля

16 грудня 2022 0
Дар'я Жученя
Громадська організація "ЕкоЛтава" створює курс на тему сталого харчування без шкоди для довкілля та гаманця: експерткою курсу стане медична журналістка Дарка Озерна.

Громадська організація "ЕкоЛтава" організовує освітній онлайн-курс на тему сталого харчування без шкоди для довкілля і гаманця. Тема здорового бюджетного харчування як ніколи актуалізувалась у зв’язку з війною, в умовах якої зараз живуть українці.

Курс триватиме півтора місяця та міститиме практичні завдання і тести. Для того, аби взяти участь, охочі повинні будуть пройти конкурсний відбір – анкетування, яке можна буде знайти на сторінках "ЕкоЛтави" у соціальних мережах.

Експерткою курсу виступає медична журналістка, біологиня, популяризаторка здорового способу життя, авторка серії книжок "Оптимістично про здоров’я" Дарка Озерна.

Дарка розповіла PTV про те, як можна харчуватися дешево і здорово та не шкодити при цьому довкіллю.

- Які на вашу думку продукти слід перш за все мати в раціоні взимку?

- Зараз зручно спиратися на бобові: квасолю, горох, нут. Готуючи бобові, ми можемо вживати навіть воду, у якій їх варили. Серед джерел рослинного білка також волоські горіхи. Це нейтральний продукт, який пасує до м’яса, баклажанів, салатів. Поживними продуктами також є капуста, морква, буряк, гарбуз. Є велике різноманіття страв, які можна приготувати з цих овочів.

- Чи можете навести приклади дорогих продуктів, не менш корисні аналоги яким є серед бюджетних?

- Мій улюблений приклад – це авокадо. Вирощення авокадо шкодить довкіллю: заради нього треба винищувати дику природу, вирощення цього фрукта потребує великої кількості води, а при транспортуванні велика його кількість псується. Аналогічні поживні речовини можна отримати, з’ївши яйце, зварене на м’яко та тушкований зелений горошок. Популярним також є приклад гречки та кіноа. А от мигдаль краще замінити волоським горіхом. Вирощення мигдалю потребує дуже великої кількості прісної води. Дикий лосось можна замінити скумбрією. Дикого лосося розводять у рибних вольєрах у відкритому морі, забруднюючи воду довкола.

- Вживання яких продуктів допоможе зекономити бюджет?

- Значно вигідніше готувати на родину. У раціоні мають обов’язково бути яйця. Зараз це дорогий продукт, але він виправдовує свою ціну. Важливими є сочевиця, манка, кукурудзяна та пшенична крупи, макарони з цільного борошна, рибні консерви, оселедець, курятина.

- Які ви можете дати поради щодо створення продуктових запасів?

- Я б не радила купувати тушкованку, це дорого і некорисно. Краще купити рибну чи квасолеву консерву. У такому разі з використаних жестянок можна зробити окопні свічки та відправити їх на фронт. Не варто купляти сублімовану туристичну їжу – харчуватися так дорого і набридливо. Також є супи швидкого приготування, їх краще купляти у пакеті із фольги, аніж у порційних стаканчиках – це допоможе зберегти довкілля та наші фінанси. Моє відкриття цього літа – дріжджові пластівці, які можна комбінувати з багатьма овочами.

-Які продукти варто взагалі виключити з раціону?

- Варто уникати сильно перероблених продуктів – таких, які не нагадують те, з чого вони зроблені. Наприклад, ковбаса чи сосиски. Також шкідливими є солодощі, які довго зберігаються – вони виготовлені з використанням маргаринів та пальмової олії. Якщо хочете солодкого – з’їжте чорний хліб з маслом та домашнім варенням, проста їжа не завдасть вашому організмові жодної шкоди.