У редисці, яку продають на ринку Полтави, виявили нітрати
У Полтаві активно продають молоду капусту та ранню редиску. Однак в останній є нітрати.
Містяни купують овочі. У супермаркеті придбати капусту можна за 40 гривень за кілограм, а редиску за 50 гривень.
– Капусту ранню вже брали? – запитали ми.
– Брала, можливо два тижні тому.
– І як Вам? – додали ми.
– Вона була у міксі, тому претензій не було, – сказала полтавка Олена Гопей.
– Вважаєте, що вона безпечна?
– Вважаю, що безпечна. Тільки салат з огірком, якось хочеться зелені.
– Редиску вже берете?
– Ні, вважаю, що вона не дуже безпечна, – розповіла полтавка Лідія Самойленко.
– Я вже їла, нормально, жива.
– Смачно?
– Знаєте, ніяка.
– Як думаєте, безпечно вже її їсти? Думаю, що так. Вони не будуть отруювати нас так. І дитина в мене їла, 5 років, – сказала полтавка Тетяна Сукач.
На базарі редиску та капусту продають вже понад тиждень.
А на ринку придбати редиску можна від 40 до 50 гривень. Натомість капуста коштує приблизно 50 гривень. Тобто ціни від супермаркету не сильно відрізняються.
На ринках підприємці мають обов’язково досліджувати товар у лабораторії.
"Ризик є завжди отримати отруєння нітратами. Виробники свіжих ранніх овочів застосовують активно різні види добрив, у тому числі азотні", – розповіла завідувачка лабораторії № 14 Тамара Матвієнко.
На дослідження кількості нітратів ми придбали молоду редиску.
"Ми отримали показник, який становить 1645,9 міліграма на кілограм. Даний показник перевищує допустимі рівні вмісту нітратів в редисці", – зауважила завідувачка лабораторії № 14 Тамара Матвієнко.
А на ринках Полтави лабораторне дослідження мають не всі.
– Чи є експертний висновок? – запитала доцент кафедри технологій харчових виробництв та ресторанного господарства ПУЕТ Анжела Бородай.
– У нас з лабораторії ще не принесли. У мене документів ще ніяких немає. Вони в мене взяли десь годину тому, – відповіла продавчиня.
– 10 хвилин взагалі робиться дослідження.
– Мені не принесли.
А ось продавчиня цієї точки продажу, коли побачила камеру заховалася за прилавок. Документів вона не показала. А деякий товар тут вже не першої свіжості.
– А коли у Вас партія приїхала? Вже видно, що не сьогоднішня.
– Вам немає чим зайнятися? – сказала продавчиня.
– Покажіть сертифікат якості. Покажіть, що ви можете продавати.
– У нас все є, – відповіла продавчиня.
А у цьому кіоску експертне дослідження є.
"Редиска норма 1200, то тут 1180. В принципі, в межах норми, але бачите, до верхньої межі", – зазначила доцент кафедри технологій харчових виробництв та ресторанного господарства ПУЕТ Анжела Бородай.
Щоб зменшити кількість нітратів у продукті радять обрізати хвостики. А також замочити продукт у воді на пів години.