Насіння льону: цілющі властивості та користь для організму
Останнім часом у нашу харчову культуру увійшло поняття "суперфуд", тобто продукт, який містить чимало поживних речовин у високій концентрації. Серед них особливе місце займає льон. Зараз його можна побачити всюди: у складі хлібу, смузі та різних каш. І не дарма! Адже воно багате на вітаміни E, D, B2, B3, B4, B5, B6, B9; бета-каротин; мінеральні речовини; токофероли; а також на кальцій, калій, залізо, магній, цинк, селен, алюміній, марганець, хром, нікель, мідь, бор, йод та ін. А підвищений вміст в ньому жирних кислот групи Омега-3, 6 і 9 та лігнанів - натуральних гормонів, які блокують негативний вплив естрогенів, давно відніс цю харчову добавку до категорії необхідних для організму. З огляду на це, його часто використовують для профілактики різних захворювань, а також вживають як допоміжний засіб при лікуванні. Від чого лікує насіння льону? Цілющі властивості насіння льону передусім залежать від ступеня його дозрівання. До складу зрілого насіння льону входить більше слизу, який і є основою його лікувальних властивостей. Він не тільки покриває запалену слизову оболонку порожнини рота, горла, дихальних шляхів, кишківника, шлунка, але й обволікає харчові маси. Окрім цього набрякле насіння льону посилює перистальтику та запускає процес чистки кишківника. До того ж насіння льону посилює секрецію підшлункової залози, стимулює вироблення інсуліну та знижує глікемію. Воно має сечогінну, жовчогінну та м'яку проносну дію. Знижує рівень холестерину в крові, виявляє виражену протизапальну дію та стабілізує рівень згортання крові. У народній медицині насіння льону п'ють при набряках, викликаних хворобами серця і нирок, у випадку променевої хвороби і загальної слабкості організму та використовують при проктиті і геморої. Корисні властивості насіння льону використовуються і для схуднення. Адже воно перешкоджає всмоктуванню жирів та забезпечує тривале відчуття ситості. А за рахунок фітоестрогенів насіння льону нормалізує гормональний баланс і, разом з ним, і обмін речовин. Тож навіть зі щільним харчуванням, організм починає швидко переробляти їжу і не накопичує надлишкові жирові відкладення. Останнім часом, неабиякої популярності набуло використання насіння льону для очищення від зашлакованості і калових каменів кишечника. Адже чистий кишечник — це легкість, здорова шкіра і хороший імунітет. Проте очищає лляне насіння не тільки кишечник, але й м’яко чистить весь організм, виводячи токсичні речовини, шкідливий холестерин і важкі метали. Протипоказання до застосування Якщо Ви збираєтеся почати прийом лляного насіння для очищення кишечника або зниження маси тіла, варто пройти консультацію на предмет протипоказань, так як насіння в деяких випадках може завдати організму шкоди. Особливо це стосується тих випадків, коли паралельно із насінням проводиться медикаментозна терапія. Протипоказаннями до очищення організму насінням льону є: • пухлини • міома • мастопатія • загострення захворювання органів шлунково-кишкового тракту • сечокам'яна хвороба • схильність до розладу кишечника • індивідуальна непереносимість Також воно протипоказане дітям до 14 років. Потрібно обережно застосовувати насіння льону за наявності каміння у жовчному міхурі через жовчогінний ефект. А жінкам, у яких діагностовали або ж є підозра на ендометрит, фіброміома матки чи полікістоз яєчників, доведеться відмовитися від цього продукту через фітоестрогени. З тієї ж причини повинні бути обережні з насінням льону вагітні й ті, хто годує грудьми. Загалом, за відсутності протипоказань, продукт абсолютно безпечний. Головне не перевищувати добову норму насіння – не більше 15 грам та пити достатнього рідини( в ідеалі звичайної питної води прим.авт). Перевищення норми призводить до накопичення ціаногенних глікозидів, які формують добре відому нам синильну кислоту. У великих концентраціях ця речовина викликає тяжке отруєння організму. Як вибрати якісне льняне насіння? На сьогодні лляне насіння можна знайти в продажу на вагу або в упаковках. Хороше насіння глянцеве, блискуче, рівне, добре розсипається і не склеюється. Зберігати його потрібно в темному сухому місці. Насіння льону в жодному разі не можна виставляти на яскраве сонячне світло: під його впливом масла і жирні кислоти моментально окислюються і утворюють шкідливі для організму канцерогенні пероксиди. Про це свідчить характерний прогірклий смак насіння – прямий сигнал про те, що його слід викинути. Варто пам’ятати, що закриту упаковку можна зберігати рік з моменту виготовлення (дивіться дату на упаковці), а розкриту пачку потрібно використати протягом місяця. Як правильно вживати насіння льону ? Найпопулярнішим методом є вживання насіння на порожній шлунок. Таких рецептів існує безліч. Проте головна умова одна – робити це за 30-40 хвилин до сніданку. А для того щоб результат вас порадував, робити це потрібно щодня, протягом 2-3 місяців. Найпростіший варіант – вам потрібно повільно розжувати столову ложку насіння і проковтнути їх. Запийте склянкою води, це поліпшить процес засвоєння насіння. Насіння і кефір – теж досить поширене поєднання. Така комбінація дає ситість, покращує травлення та допомагає схуднути. Якщо вдома немає кефіру, його можна замінити на натуральний йогурт. Залийте столову ложку насіння 100-150 мл кефіру, випийте. А от для лікування кишківника та органів ШТК важливо вживати слиз льону, який готується як відвар: 1 столову ложку насіння льону залийте 0,5 літрами окропу та проваріть суміш на маленькому вогні протягом 30 хвилин, постійно помішуючи. Після цього, рідина повинна охолонути і її необхідно випити всю протягом дня. Важливо вживати її теплою, тому безпосередньо перед прийомом відвар слід підігрівати у мікрохвильовій печі.