Здорожчання продуктів та правильне харчування: чим замінити суперфуди

03 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Дешеві та корисні аналоги популярних продуктів для здоров’я та краси.
Після 24 лютого життя українців кардинально змінилося. Це стосується абсолютно всіх сфер, зокрема харчування. Торкнулося це і суперфудів, які і так не були надто дешевими. Придбати такі продукти занадто дорого, або просто неможливо. Однак вихід є. Дорогі та популярні продукти можна замінити їхніми дешевшими аналогами, які не поступаються в користі для організму. Пропонуємо перелік топ-10 найпопулярніших суперфудів та більш дешевих аналогів.
• Сьомга/форель — скумбрія, яку купити набагато простіше і дешевше. Тим паче, що всі корисні елементи: білок, жири, особливо Омега-3, йод, калій, фосфор та цинк містяться у скумбрії в достатній кількості.
• Мигдаль — волоський горіх. У них міститься білок, жирні кислоти, клітковина, кальцій, йод, калій та фосфор. До того ж вони довго зберігаються і допомагають швидко вгамувати голод. Втім, через високу калорійність продукту, дієтологи не радять зловживати волоськими горіхами.
• Гречка — перлова крупа. Найулюбленіша в Україні крупа. Гречка – джерело вуглеводів, білка, клітковини, вітамінів групи В, фосфору, калію та сірки. Однак у випадку скрути гречку спокійно можна замінити на перлову крупу, яка найбільш подібна до гречки за кількістю корисних елементів.
• Сочевиця — горохова крупа. Сочевиця багата на складні зв'язані вуглеводи, рослинний білок, клітковину, вітаміни групи В та мікроелементи: натрій, селен, цинк, марганець, кальцій, мідь, фосфор, магній, залізо та калій. Втім без істотної втрати корисності сочевицю можна замінити гороховою крупою.
• Рукола — петрушка. Пряна рукола нині недешеве задоволення, тому фолієву кислоту, вітаміни С, А, К, вітаміни групи В, залізо, кальцій, мідь, калій, магній, фосфор та цинк, можна знайти і в іншій зелені як-то дешевій і доступній петрушці.
• Ягоди годжі – в'ялена журавлина, калина, обліпиха. Високий вміст в ягодах годжі вітамінів А і С, а також каротиноїдів, флавоноїдів, антиоксидантів зробив їх справжнім лідером серед продуктів "молодості та здоров’я". Журавлина ж дешевше в кілька разів, але має аналогічні антиоксидантними властивостями та підвищує імунітет. Калина теж підвищує імунітет, а також поліпшує травлення, очищує організм від солей важких металів, токсичних речовин, продуктів розпаду і "поганого" холестерину. А обліпиха, яка багата жиро-і водорозчинними вітамінами, жирними кислотами і каротиноїди допоможе поліпшити зір та збереже еластичність і пружність шкіри.
• Ягоди асаї – шипшина. Асаї - джерело амінокислот і жирних кислот та антиоксидантів. Втім плоди шипшини містять велику кількість вітаміну С, а також вітамін В1, В2, К, Р, Е, дубильні речовини і пектин, калій, залізо, марганець, фосфор, кальцій і магній, які роблять її не менш корисними для людини. За бажанням замінити ягоди асаї також можна чорницею, чорною смородиною, малиною, ожиною, чорницею, чорноплідною горобиною чи шовковицею.
• Чай матча - звичайний зелений чай. В матча міститься велика кількість антиоксидантів. Їх в 137 разів більше, ніж в звичайному зеленому чаї, і в 60 разів більше, ніж в шпинаті, броколі, імбирі і чорниці. Міститься в матча і L-Теанін, завдяки якому виробляється дофамін і серотонін, тобто продукуються гормони радості та задоволення. Зелений чай хоч і не має в своєму складі такої великої кількості антиоксидантів і катехінів, але не менш корисний для ясен, зубів, серцево-судинної та кровоносних систем організму.
• Насіння чіа - мелене в порошок насіння льону. Насіння чіа багате жирними кислотами Омега-3, клітковиною, білком, вітамінами і мінералами (магній, фосфор). В свою чергу насіння льону містить ті ж самі жирні олії і кислоти (корисні Омега-3), вітамін А та ферменти. До того ж льон, як і чіа, - джерело рослинного білка. • Спіруліна - морська капуста. Спіруліна - це зелена водорість, яка багата вітамінами групи В, зокрема В12 (в 1 ст.л. - 300% денної норми). У спіруліні представлені багато вітамінів та мікроелементів. Немає серед них лише вітаміну С. Білка в водорості міститься в два рази більше ніж в м'ясі, і в три рази більше ніж в бобових. Її найближча альтернатива –морська капуста. На відміну від спіруліни, вона не прісноводна, а морська, тому вживаючи її, людина забезпечує собі добову потребу в йоді. Окрім цього, морська капуста також містить цинк і селен та антиоксиданти.
Наостанок зауважимо, що більшість продуктів, на яких є напис "суперфуд", — просто результат вдалої маркетингової кампанії. Вони абсолютно не унікальні та нічим не відрізняються від таких же корисних, але менш розрекламованих традиційних продуктів. Тож якщо, ви бажаєте правильно харчуватися, стежте за збалансованістю свого раціону, вживайте сезонні фрукти, овочі, ягоди, цільнозернові та корисні продукти тваринного походження. Це найбільш дієві поради, які гарантовано принесуть користь вашому організму та позитивно вплинуть на самопочуття.