"Полтаваобленерго" не дає полтавцю дозвіл на підключення сонячних батарей у власному будинку

15 вересня 2021 0
У Решетилівському районі філія "Полтаваобленерго" не надає дозвіл на підключення сонячних батарей на будинку місцевого жителя. Згідно із законом, дозвіл мають розглянути впродовж двох місяців.





"Полтаваобленерго" не дає полтавцю дозвіл на встановлення сонячних батарей. Чоловік говорить, підприємство затягує процес. Додає, на підтверджуючи документи очікує вже чотири місяці. Тобто на даху зараз стоять прилади, але використовувати їх не можна.

"Подавався робочий проєкт в якому було вказано, де встановлені дроти, які лічильники та якою буде сонячна станція. Згідно із законом, є два місяці, щоб перевірити й надати зауваження або ні. Пройшло два місяці й жодних зауважень не було", – розповів власник сонячної електростанції Богдан Басараб.

Після цього чоловіку прийшов лист про те, що деякі дроти на проєкті не вказані. Богдан Басараб надіслав повторно проєкт, однак в "Полтаваобленерго" відповідь знову відтягують.

"Для облаштування необхідно подати заяву відповідної форми, яка передбачена в комерційному обліку. Споживач у квітні додав заяву довільної форми й не зовсім того змісту. Після цього він переписав заяву, йому був виданий рахунок, а також встановлений термін. Після оплати послуги були надані", – відповів заступник комерційного директора з технічного забезпечення "Полтаваобленерго" Роман Плотник.

Вартість будівництва сонячної електростанції потужністю 10 кіловатів коливається в межах від 10 до 13 тисяч доларів. Але й просто встановити прилади не можна.

"Якщо ви не хочете оформлювати "Зелений тариф", то дозвільні документи непотрібні, ви можете користуватися та встановлювати, якщо це приватне господарство. Ви можете подавати скаргу в НКРЕКП і після розгляду пришвидшиться процес. Бо обленерго за це можуть штрафувати", – повідомив технічний експерт кооперативу "Сонячне місто" Віктор Хоменко.

Головна перевага сонячних панелей полягає в тому, що після їх встановлення та підключення ви створюєте свою власну електроенергію та згодом економите.

"Для екології це краще, але треба розуміти ціну. Можна встановлювати автономну систему. У цьому будуть плюси, тому що ви не залежите від загальної системи електропостачання, але мінус в тому, що це дорого коштує", – наголосив завідувач лабораторії відновлювальних джерел енергії ПДАУ Володимир Калініченко.

Однак якщо на дворі не сонячна погода, то й вдома немає електрики.