Клініка «Медіон» застосовує найсучасніші методи діагностики та лікування щитоподібної залози

24 грудня 2021 0

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання щитоподібної залози (ЩЗ) є найбільш поширеною ендокринною патологією в світі  після діабету. На недуги щитоподібної залози страждає понад 200 мільйонів  людей у світі. При цьому ця кількість щороку зростає.  За останні роки абсолютний приріст  захворювань в економічно розвинених країнах становив 52% серед жінок і 17% серед чоловіків. Збільшується кількість хворих на доброякісні вузлові утворення та злоякісні пухлини.  Невтішною є і статистика по Україні.  За останні 5 років кількість захворювань щитоподібної залози збільшилась у п’ять разів. Тому велику увагу цій проблемі приділяють у клініці "МЕДІОН". Тут є можливість для своєчасної та повної діагностики. Про це у нашій розмові з лікарем-ендокринологом, кандидатом  медичних наук Оленою  Юріївною Городинською.

-         Олено Юріївно,  коли потрібно звертатись до лікаря-ендокринолога?

-         Про порушення роботи щитоподібної залози свідчить багато симптомів, які впродовж тривалого часу можуть залишатися непоміченими.  А деякі з них взагалі легко переплутати із втомою від роботи або наслідками стресу. Про потенційні порушення роботи щитоподібної залози  можуть свідчити такі симптоми:

  • Коливання ваги. Підвищення рівня гормонів призводить до схуднення, а зниження — до зайвих кілограмів.
  • Підвищення або зниження частоти серцевих скорочень. Відчуття перебоїв в роботі серця, прискорене серцебиття під час фізичної активності є однією із ознак ендокринного захворювання. 
  • Надмірна пітливість і тремтіння в тілі, біль у м’язах. Низький рівень гормонів ЩЗ негативно впливають на роботу нервової системи, через що можуть з’являтися судоми, біль у м’язах та оніміння кінцівок.
  • Підвищена втомлюваність, порушення сну. Потрібно звернутися за консультацією до лікаря-ендокринолога, якщо важко прокидатися зранку, а втома і сонливість відчувається навіть після 12 годин сну.
  • Візуальні зміни шиї (асиметрія, випинання в ділянці щитоподібної залози);
  • У жінок - порушення менструального циклу, непліддя,  у чоловіків – проблеми з потенцією, зниження лібідо. Окрім консультації гінеколога слід звернутися до ендокринолога, якщо фахівець не виявив у вас гінекологічних захворювань.
  • Ламкість нігтів і підвищене випадінняволосся. Ця проблема стосується не лише волосся на голові, а й брів та вій. Зазвичай, волосяний покрив відновлюється, коли рівень гормонів унормовується.
  • Неуважність та зниження пам’яті. Чимало людей списують її на забудькуватість або сприймають її, як рису свого характеру. Утім, погіршення пам’яті та працездатності може бути симптомом захворювання. У такому разі здатність концентруватися та швидко запам’ятовувати інформацію відновиться після лікування.

Зауважу: своєчасно розпочате лікування є найбільш ефективними на ранніх стадіях.


Ви помітили вузли та ущільнення в щитоподібній залозі. Що робити?

-         Захворювання ЩЗ  можуть супроводжуватися як зміною структури  (збільшення розмірів, появи вузлових утворень, запалення), так і порушенням функціонального стану (надмірне виділення гормонів – гіпертиреоз, недостатнє утворення гормонів - гіпотиреоз). Найбільш частою причиною звернення до лікаря- ендокринолога є саме наявність вузлового утворення в ЩЗ, які частіше виявляються шляхом пальпації шиї або за допомогою ультразвукового дослідження.Але іноді вузли дуже маленькі, їх не можна виявити завдяки пальпації, а лише під час діагностики.  Зазвичай пацієнти з наявністю вузлових утворень до 1 см у ЩЗ ні на що не скаржаться. У разі появи вузлів великих розмірів, а також при розвитку злоякісних пухлин можлива поява осиплості голосу, порушень дихання і ковтання. Поява подібних симптомів є приводом для термінового звернення до лікаря.Кваліфікований ендокринолог знає, як лікувати ЩЗ у кожному конкретному випадку.

Чи завжди лікування потребує оперативного втручання?

-         Звісно ж, не завжди. В більшості випадків, при виявленні доброякісних вузлів проводиться консервативне лікування та спостереження.  Показами до оперативного лікування доброякісних вузлів є значний їх розмір, внаслідок чого здавлюються сусідні анатомічні структури: трахея, судини, нерви. Інша справа, якщо вузол чи ущільнення ростуть і змінюється їх форма.  Підозра або ж встановлений злоякісний процес у ЩЗ є абсолютним показом до оперативного втручання. Більше 95% пацієнтів повністю виліковуються від раку ЩЗ при вчасно проведеному лікуванні.  Обсяг операції може бути дуже різним — від видалення однієї долі ЩЗ з вузлом до видалення всієї ЩЗ, і визначається індивідуально для кожного пацієнта.

Чи часто виявляється, що вузли є злоякісними?

-         Згідно статистичних даних близько 5-6% вузлів є злоякісними. Тому першочерговим завданням є визначення  структури вузлового утворення, ознак доброякісного чи злоякісного процесу.  Для цього в клініці «МЕДІОН» використовують дані клінічного обстеження, ультразвукової діагностики, комп’ютерної томографії, тонкоголкової пункційної біопсії.

В яких випадках потрібно проводити тонкоголкову пункційну біопсію щитоподібної залози?

-         Тонкоголкова аспіраційна біопсія (ТАБ) є одним із основних методів дослідження в діагностиці вузлів ЩЗ. Показання до ТАБ визначаються лікарем-ендокринологом на підставі клінічних даних, розміру утворення, ультразвукової картини вузла. Основна мета дослідження — діагностика злоякісного процесу та визначення групи пацієнтів, яким необхідне хірургічне втручання.


Можете розповісти, як відбувається процедура і чи дуже вона болісна, адже багато пацієнтів бояться саме цього?

-         У клініці "МЕДІОН"ТАБ відбувається під контролем УЗД експертного класу, не потребує підготовки та знеболення, забір матеріалу проводять тонкою голкою. Для більш точного та інформативного дослідження з одного вузлового утворення рекомендується зробити кілька пункцій (мінімум 3). Зібраний матеріал відправляють на цитологічне дослідження. Процедура не потребує знеболення, і все проходить доволі швидко. Хоча і існує багато міфів, які потрібно розвіяти. Наприклад:

Міф 1. Це дуже складна, болюча процедура.

-         Багато пацієнтів побоюються пункційної біопсії ЩЗ, тому, що маніпуляції проводяться на шиї. Але насправді пункція майже не відрізняється від звичайної внутрішньом’язової ін’єкції, практично не викликає болю та дискомфорту.

Міф 2.  Пункційна біопсія небезпечна. Вузли ЩЗ можуть «перероджуватися».

-          Якщо вузол початково був доброякісним, то таким він і залишиться, незалежно від проведення пункційної біопсії. А якщо вузол є злоякісним, то краще про це вчасно дізнатися і прийняти необхідні заходи.

Міф 3. Під час цієї процедури можуть пошкодити судини, нерви, трахею або навіть хребет.
- ЩЗ розташована безпосередньо під шкірою на передній поверхні шиї, поверх всіх інших органів.  Пункційна біопсія ЩЗ проводиться під контролем УЗД, тому лікар прекрасно бачить, куди проникає голка. При цьому довжина голки не дозволяє їй проникнути глибше і досягти інших органів або пошкодити великі судини.
Спеціалісти клініки мають величезний досвід та найсучаснішу інструментально-технічну базу для діагностики та лікування вузлових утворень щитоподібної залози. Тому не гайте час, не відкладайте візит до лікаря – чим скоріше ви почнете обстеження – тим більший шанс на повне одужання та вдале лікування!

Нагадаємо, що записатися на прийом до лікарів "МЕДІОНУ" можна за номером безкоштовної телефонної лінії 0-800-509-003.  А розташовується клініка за адресою: м. Полтава, вул. Сінна, 37.