Хто такий типовий росіянин: ватник, свинособака чи звичайний рашист

17 травня 2022 0
Олександра Іоффе
Короткий лікнеп по найбільш вживаним образливим назвами для російських ворогів.

Від початку повномасштабного вторгнення українці почали масово вигадувати образливі прізвиська для російських військових. У хід пішли культурні та історичні дані, а також типові національні імена і назви тварин. Надихнувшись аналізом походження таких образ від філолога, письменника і співавтора каналу "Твоя підпільна гуманітарка" Остапа Українця, ми вирішили розповісти нашим читачам звідки виникли свинособаки, кацапи та мокшани. Почнемо з того, що люди протягом усієї своєї історії були схильні називати неприємні чи загрозливі речі евфемізмами. Це спроба нашої психіки убезпечити себе від чогось загрозливого або просто принизити, тобто втратити до нього магічний страх. Сьогодні з росіянами ми робимо дещо подібну річ і тому не скупимось на образливі слова. Ось найпопулярніші з них: Мокшани У публічному просторі цю назву згадують надто часто, однак це той приклад коли такі слова вживати не варто. Річ у тім, що мокша, ерзя та інші фіно-угорські племена свого часу були колонізовані Росією, яка кілька сторіччь поспіль проводить політику насильницької асиміляції. Тож, намагаючись образити росіян, називаючи їх іменами племен, які вони колонізували – додаткове приниження для колонізованих народів. Тому хоча б з суто етичної точки зору так не варто робити.




Орки Тут на згадку приходять тиражовані образи з романів Толкіна, де орки колись були ельфами, але внаслідок катування та поневолення втратили усіляку людську подобу.Ця назва характерна ще й тим, що у нього орки водночас ненавидять і бояться темну силу, котра зробила їх такими, — Саурона, тому сублімують свою злість на все живе і нормальне. Така назва більш-менш прийнятна, однак, якщо слідувати логіці Толкіна, орки-росіяни не винні усіх їх просто спотворив Путін-Саурон і вони просто виконують його волю. Така риторика відбілює звичайних російських військових відмовляючи їм у праві на власну волю та нівелюючи усі ті зґвалтування, вбивства та катування, яких зазнали українці за останні три місяці.


Однак якщо обирати з-поміж інших слів, то цілком логічним буде називати росіян будь-якими потворами, які мають споріднені з ними риси. Свинособаки Запозичене із німецької мови слово «Schweinhunden». Давня образа, яка відсилає нас у часи ранжування тварин на чистих/нечистих. Такими зазвичай були свині та собаки. Однак, мало того що не ми його вигадали так такою назвою ми принижуємо ні в чому не повинних тварин. Якщо хтось вважає, що песик Патрон нечиста та погана тварина, то йому варто поцікавитись, як багато він зробив для України, а потім порівняти із власними показниками. Попереджаємо, результат може вас неприємно здивувати та викликати переоцінку цінностей.


Ватники Образа походить від однойменної деталі одягу притаманної в'язням ГУЛАГу та трудових таборів. Починаючи з 2014 року так почали називати людину позбавлену раціонального мислення, яка щиро захоплюється найпотворнішими рисами власної культури.


Кацапи Тут маємо кілька версій походження. Перша із версій пояснює походження слова тим, що росіяни носили бороди, а українці - ні. Тому росіян називали "как цап", тобто носії козлячих борідок. Однак нині немає жодного аргументу на користь того, що українці масово голилися, тому така версія викликає сумніви. Натомість найрезонніше пояснення — це тюркське слово "касап", яке означає "м’ясник" або "різник" в дуже негативному сенсі. І тут сумним прикладом стануть події в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Херсоні та Маріуполі.





Рашисти Це люди для яких російська національна ідея перетворилася на абсолютно фашистську концепцію об’єднання всіх, шляхом насильницького підкорення, в одній спільній державній в’язанці. Типовий рашист сповідує фашистську ідеологію, вважаючи при цьому Росію вищою за всіх інших, а себе носієм національної ідеї.


Русня У свідомості більшості корінь "рус" залізобетонно пов’язаний з чимось російським. Однак в історичному контексті буквально століття тому українців масово називали русинами. Адже хочемо ми того чи ні, але Русь — це тривала традиція саме на наших землях. А русин, руснак, русак — закономірна самоназва людей, які живуть на території України. Тому рішення називати російських військових "руснею" кожен має прийняти для себе особисто, відповідно до власного світосприйняття та історичного розуміння. Москалі Москалі, московити, москвини — це слова, які багато хто до сьогодні послідовно використовує для позначення росіян. До того ж "москаль" в українській мові історично означає солдата російської армії. Також ще сам Котляревський вживав слово москаль у контексті "грубої невихованої людини". Тому такий приклад можна назвати одним з найвдаліших в цьому списку.


Ванька Коли ми сьогодні використовуємо типове російське ім'я Іван, спрощуючи його до напівзневажливого Ваньки ми відкрито демонструємо неповагу до нашого ворога. Така собі природна спроба звести велике військо до абсолютно зрозумілого образу деперсоніфікованого, але знайомого нам солдата. І оскільки Іван — типове російське ім’я, то їхнього типового солдата над яким ми насміхаємось буде звати саме так.

Сподіваємось, що така довідка розширила ваші знання та поповнила ваш словник новими словами для демонстрації ненависті, люті та зневаги до ворога.