Фекалії та антисанітарія: стан приміських електричок

02 листопада 2021 0
У приміських потягах на підлозі лежать пусті пляшки та сміття. Пасажири скаржаться, що їздять в повній антисанітарії. Також в електричках не дотримуються карантинних обмежень.




Недопалки, порожні пляшки та брудні вікна й двері: такий вигляд має приміська електричка, яка курсує за напрямком Полтава-Гребінка.

"Останні десь сім років стан погіршився й з кожним роком все тільки гірше. Люди самостійно псують стан й кидають сміття, а свої потреби справляють в тамбурі біля дверей, де заходять люди", – розповів пасажир Андрій Лебедєв.

"Звичайно не дуже задовольняє стан, але треба тішитись тому, що є і цінувати це. А не самому робити тут, якісь пакості. Обробки жодного разу, я не бачив", – сказав пасажир Іван Павлович.

"Не зовсім подобається, але їздимо. Брудні вікна та сидіння. Хоч раз у три дні, але потрібно мити та прибирати", – відповіла пасажирка Віра Степанівна.

Маскового режиму в приміській електричці теж дотримуються не всі. Більшість людей одягали маски, як тільки бачили камеру.

"Шановні, карантинні вимоги це так. Людина є вільною по Конституції й вона хоче носити маски, а якщо не хоче, то ні", – зауважив пасажир Володимир.

"Так, я тільки її зняв, а так кондуктор вимагає й перевіряє", – відповів пасажир Леонід Михайлович.

– А чому ви без маски? – запитали ми.
– Тому що я зробила собі щеплення, – відповіла пасажирка.

Наявність квитків в електричці перевіряє провідниця, вона й має контролювати дотримання маскового режиму у вагоні.

– Хлопці проводили обробку, але я не скажу чи проводимо зараз карантинну обробку, – розповіла провідниця Наталія Петренко.
– А чи контролюєте дотримання маскового режиму? – уточнили ми.
– Так, звичайно дотримуємося і намагаємося контролювати, – відповіла провідниця.

Пасажири міжобласних рейсів під час подорожі повинні мати з собою ПЛР-тест, який діє 72 години або сертифікат про вакцинацію. У приміських рейсах таких правил немає.

"Сертифікат ніхто не показує й ніхто цього не вимагає. Діють лише загальні правила й карантинні обмеження, як для всіх. Обов’язковий масковий режим й дотримання дистанції", – зазначив начальник пасажирського сектору Полтавської дирекції залізничних перевезень Руслан Запорожець.

Згідно із санітарними нормами прибирати у вагонах працівники залізниці мають хоча б раз на два дні.

"Це має відбуватися в ДЕПО або у точках відстою, якщо електричка стоїть не менше ніж одну годину. З приводу самого прибирання, то це відбувається вибірково, у нормах так й зазначено. Це стосується сухого прибирання та вивезення сміття", – повідомила експертка з питань ЖКГ Кристина Ненно.

А ось вбиральню в електричці мають прибирати лише в ДЕПО, але з використанням хімічних засобів й не рідше ніж один раз на добу.