Як правильно пити текілу: шість цікавих варіантів
Текіла — це міцний алкогольний напій, який виготовляють за допомогою дистиляції ферментованого соку блакитної агави на території лише п'яти певних мексиканських штатів. Але нині текіла популярна не лише в Мексиці — її п'ють у багатьох барах США та Європи. Також цей спиртний напій вживають у колі друзів — під час святкових застіль і звичайних зустрічей. Існує ціла культура розпиття цього виду алкоголю. У статті ми розповімо про шість найцікавіших способів вживання текіли.
Що треба знати, якщо ви вирішили купити текілу
Цей алкогольний напій вживають як аперитив або дигестив, тобто до або після подачі основних страв. У Мексиці текілу п'ють як горілку — одним махом, не закушуючи й не запиваючи, щоби повною мірою відчути всі нотки смаку та аромату напою. Для цього використовують маленькі вузькі стаканчики, схожі на чарки. Але якщо таких у будинку немає, підійдуть звичайні горілчані або маленькі келихи.
Для подачі на стіл текіла, яку можна придбати на сайті: https://goodwine.com.ua/ua/krepkie/prochie-krepkie/tequilla.html , має бути кімнатної температури — її не слід сильно охолоджувати, як горілку. Втім, гріти напій у долонях як коньяк теж не треба — чарку випивають залпом, а потім можна закусити чи запити. Про це розповімо докладніше.
Шість варіантів вживання текіли
Список найпопулярніших способів має такий вигляд:
- З сіллю та лимоном або лаймом. На зовнішній бік долоні між вказівним і великим пальцями треба насипати трохи солі. Цими ж пальцями затиснути скибочку лимона чи лайма. До іншої руки взяти чарку з текілою, а потім — злизати сіль, випити алкоголь та закусити цитрусовим.
- З корицею та апельсином. Процедура аналогічна, тільки замість солі використовується мелена кориця, а замість лимона — апельсин. Такий спосіб пом'якшує різкуватий смак алкоголю й забезпечує солодкий посмак.
- З пивом. Такий напій ще називають «Туманом». Для його приготування знадобляться 33 грами текіли та 330 грамів світлого пива. Обидва інгредієнти змішують і випивають залпом. Небезпека коктейлю у сильному та швидкому п'янкому ефекті.
- З апельсиновим лікером і лимонним соком. Цей коктейль називається «Маргарита». Для його приготування у шейкері змішують текілу, лікер «Куанто» та лимонний сік у пропорціях 3:1:1. У келих додають кілька кубиків льоду.
- Із солодкою газованою водою. Напій отримав назву «Текіла-Бум». Треба змішати в рівних пропорціях текілу й газовану воду, накрити келих серветкою та долонею, а потім різко вдарити ємністю з коктейлем об стіл так, щоб з'явилася піна. Відтак слід випити все залпом і насолоджуватися миттєвим ефектом, що бадьорить.
- З безалкогольним овочевим напоєм «Сангріта» та соком лайма. Такий спосіб отримав назву «Бандерита», оскільки кольори напоїв нагадують мексиканський прапор. В одну чарку наливається «Сангріта», у другу — текіла, а в третю — сік лайма. Потім усі три випиваються по черзі.
Насамкінець розповімо про ще один незвичайний спосіб вживання текіли. Замість чарки можна використати половинку лимона. Для цього треба видалити м'якоть, вмочити «стаканчик» зі шкірки в сіль, налити в нього алкогольний напій, злизати сіль, випити та закусити цедрою.