Нова місія та нові виклики для рятувальників Донеччини

15 квітня 2024 0
Годують та евакуюють людей, розбирають завали та ремонтують житло – під час війни у рятувальників Донеччини додалося роботи.

Годують та евакуюють людей, розбирають завали та ремонтують житло – під час війни у рятувальників Донеччини додалося роботи.

Донецька область наразі – одна з найгарячіших точок на мапі бойових дій. Велика кількість міст та селищ опинилися на самій лінії фронту, під постійними обстрілами та артилерійськими ударами. Утім в цих населених пунктах залишаються люди, які не можуть обійтися без сторонньої допомоги.

Рятувальники Донеччини продовжують нести службу у небезпечному регіоні, підтримуючи людей та допомагаючи їм вижити у складних умовах. Окрім притаманних для них гасіннями пожеж, ліквідаціями наслідків надзвичайних ситуацій, розмінуваннями, співробітникам Державної служби з надзвичайних ситуацій доводиться виконувати цілу низку гуманітарних завдань.

Забезпечують водою та їжею

Через постійні ворожі обстріли в населених пунктах Донецької області часто трапляються перебої з водопостачанням, а в деяких громадах води давно вже немає взагалі. Тому рятувальники кожного дня здійснюють підвіз питної та технічної води  цивільному населенню. Люди, які залишилися без централізованого водопостачання, звикли обходитись невеликими обсягами та економити кожну краплю. Вони з нетерпінням чекають на приїзд спеціального автомобіля рятувальників, набираючи воду у всі можливі ємності.

 Підвіз питної води жителям прифронтових громад Донеччини 

За графіком воду підвозять до Торецька, Мирнограда, Покровська, Добропілля, Костянтинівки, Лимана та інших міст та навколишніх сіл і селищ. Щодня співробітники ДСНС доставляють жителям Донеччини до 100 тонн води.

Долучаються рятувальники й до забезпечення потребуючих їжею, засобами гігієни, ліками, теплими речами, дровами тощо. Їм доводиться розвантажувати та розвозити по громадах сотні тон гуманітарної допомоги. Це справжній порятунок життя для мешканців, які через близькість до фронту не мають доступу до необхідних речей.

Співробітники ДСНС доставили до прифронтового Курахового 10 тонн продовольства     

Розбирають завали та ремонтують житло   

Ворог щодня гатить по населених пунктах, знищуючи не тільки критичну інфраструктуру, а й будинки людей. Під російські снаряди потрапляють житлові будинки, школи, підприємства, магазини, лікарні та цивільне населення. Рятувальники Донеччини постійно залучаються для проведення пошукових та аварійно-рятувальних робіт в місцях руйнування. Утім ворог підступний, і вже не раз траплялося, що через деякий час після першого обстрілу, коли на місце події прибувають екстрені служби, відбувається повторний обстріл. Тому рятувальникам доводиться постійно призупиняти проведення робіт для забезпечення безпеки особового складу.

Демонтаж конструкцій пошкодженого обстрілом гуртожитку у Добропіллі

Під час потужного російського обстрілу міста Добропілля суттєвих пошкоджень зазнала п’ятиповерхова будівля гуртожитку. За допомогою спеціальної техніки та обладнання рятувальники провели демонтаж аварійних будівельних конструкцій.

Окрім того, рятувальники беруть участь у відновленні зруйнованих внаслідок бойових дій будівель. Співробітників ДСНС залучають до проведення невідкладних ремонтних робіт у житлових будинках. Вони лагодять покрівлі дахів, склять вікна, щоб люди могли пережити холоди та дощі.

Рятувальники виконують ремонт пошкодженого житла  Гасять пожежі та розміновують території

Через обстріли, а іноді й через недбалість цивільних людей, на території Донецької області виникають пожежі. Часто це загоряння сухої трави, лісових масивів, причому на великій площі. Ліквідація таких возгорянь також пов’язана з небезпекою, адже відкрита місцевість може бути замінована.

За добу рятувальникам Донеччини доводиться ліквідувати до 20-ти пожеж      

Великий обсяг роботи виконують рятувальники з розмінування, бо територія Донецької області дуже забруднена мінами та вибухонебезпечними предметами. Майже в кожному населеному пункті чатує мінна загроза, з якою безперервно ведуть боротьбу піротехніки ДСНС. Навесні ця робота активізувалася, щоб місцеві фермери мали змогу обробляти свої поля.

На початку квітня піротехнікам ДСНС довелося знешкодити фугасну 500-кілограмову авіабомбу ФАБ-500. До Служби порятунку надійшло повідомлення від одного з аграріїв про те, що на території сільськогосподарських угідь виявлено вибухонебезпечний предмет, схожий на авіабомбу. Піротехніки ДСНС, які виїхали на місце події, ідентифікували боєприпас як нерозірваний та одразу знешкодили його.

Після знешкодження авіабомбу транспортували до місця ліквідації, де знищили

Евакуюють людей

Співробітники ДСНС Донеччини допомагають людям евакуюватися, в тому числі, із зони активних бойових дій. Для виїздів у небезпечні райони у рятувальників евакуаційної групи «ФЕНІКС» є спеціальний броньований автомобіль, який використовується для евакуації цивільних людей з прифронтових населених пунктів.

Часто люди тримаються за своє житло «до останнього» та зголошуються на евакуацію, коли це вже вкрай небезпечно. Коли людина нарешті усвідомлює, що життя важливіше за майно, їй на допомогу приходять рятувальники групи «ФЕНІКС». Попри власну небезпеку, вони вивозять місцевих, підтримуючи їх не тільки фізично, а й психологічно.

Евакуація цивільних з прифронтових громад Донеччини

Нещодавно була проведена вкрай небезпечна евакуація жінки похилого віку з села Карлівка Покровського району. Село знаходиться за шість кілометрів від лінії фронту та щодня та щоночі потрапляє під обстріли. Для рятувальників такі «експедиції» завжди ризиковані, але порятунок людей понад усе.

Допомога тим, хто рятує життя

Рятувальники Донеччини, які допомагають вижити людям у складних воєнних умовах, відчувають постійну підтримку з боку благодійних організацій. Нещодавно представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста надали інструменти та обладнання для проведення технічного обслуговування машин механізованого розмінування, які використовуються для очищення територій, забруднених вибухонебезпечними предметами.

Представники Посольства Швейцарії в Україні передали вантажний автомобіль з краном-маніпулятором FORD та два причепи для рятувальників пожежно-рятувального загону міста Слов'янськ. Причепи будуть залучені для перевезення генераторів, які використовуються для електроживлення критично важливих об'єктів у разі відключення світла, а автомобіль - для виконання інженерних робіт та перевезення вантажів.

Вантажний автомобіль для рятувальників Слов’янська від Швейцарії

Великі партії необхідного оснащення надходять від Благодійного фонду «Схід-СОС». Цього місяця отримано обладнання, яким буде укомплектований автомобіль для технічного обслуговування та ремонту спеціальної та аварійно-рятувальної техніки, що дозволить підтримувати транспортні засоби у належному стані. Також рятувальники отримали спорядження, що забезпечить кращу видимість у темний час доби та в умовах задимлення, що допоможе ефективніше проводити пошуково-рятувальні роботи.

Світлана Денисенко