Сіверськ на Донеччині – місто, якого майже немає, але в ньому залишаються люди

23 квітня 2024 0

Жителі прифронтового міста ховаються від обстрілів у підвалах напівзруйнованих будівель, боячись відходити далеко від укриттів.

Місто Сіверськ Донецької області часто згадується у зведеннях Генштабу як чергова «гаряча точка» на мапі України. Починаючи з літа минулого року російські окупанти багато разів заявляли про захоплення цього населеного пункту, утім Сіверськ і досі залишається під контролем української влади. Щоправда, життя тут скоріше можна назвати виживанням.

Суворі реалії прифронтового міста

З понад 12 тисяч населення, яке жило в Сіверську до початку повномасштабної війни, нині тут залишаються близько 800 людей. До лінії фронту – менш ніж десять кілометрів. Ворог обстрілює місто так часто, що хвилини тиші стали великою рідкістю. Тому місцеві  більшість часу проводять в укриттях. Виходити на поверхню вкрай небезпечно, але ж іноді доводиться. На жаль, не минається без трагічних наслідків. Минулого тижня, внаслідок потужного обстрілу з реактивної артилерії, загинули четверо чоловіків – цивільних мешканців Сіверська.   

Понад рік у місті немає світла, газу, водопостачання. Відсутність електрики люди компенсують сонячними батареями. Їх свого часу надали волонтери. Готують їжу або на газових плитах, якщо трапляється нагода заправити балон, або, що частіше, розводять багаття прямо біля під’їздів та варять на імпровізованих пічках.

 

Жителі Сіверська готують їжу просто небо на саморобних пічках

Найцінніший ресурс у прифронтовому місті – це вода.

Люди пристосувалися набирати технічну воду у криницях чи у природних водоймах, а ось пити можна лише привізну. Іноді її доставляють волонтери, іноді - місцева адміністрація. Нещодавно у більш-менш безпечному місці громади налаштували фільтрувальну станцію та придбали 10-кубову цистерну, щоб підвозити мешканцям чисту питну воду.

Допомога з ризиком для життя

Нині у Сіверську не працюють ані магазини, ані аптеки. Та й пенсії останнім часом припинили привозити – занадто небезпечно. Тож люди не в змозі купити самого необхідного та виживають лише за рахунок гуманітарної допомоги. Її з ризиком для власного життя підвозять представники міської військової адміністрації, рятувальники та волонтери. Допомога надається міжнародними благодійними організаціями.

 

Гарячі страви для жителів Сіверська

Кожен такий приїзд у місто є насправді героїчним вчинком. Сіверськ зараз знаходиться у напівоточенні, тому ворог контролює під’їзні дороги та саме місто. Намагаючись привезти гуманітарну допомогу, благодійники не раз попадали під обстріли. Однак сіверці не покинуті напризволяще. Керівництво місцевої військової адміністрації разом з благодійними організаціями знаходить можливість, щоб забезпечити першочергові потреби людей, які залишились у прифронтовому місті.

 

 Жителям Сіверська привезли продуктові набори та свіжий хліб

Наразі у місті не працює жоден медичний заклад, окрім фельдшерського пункту, в який час від часу приїздять лікарі, щоб провести огляд, надати консультації та ліки. Іноді відбувається прийом лікаря-стоматолога. Серед пацієнтів – місцеві мешканці та військові, які боронять місто.

 

Невідкладна та безплатна стоматологічна допомога у Сіверській громаді 

Допомагати жителям Сіверська, які й досі залишаються у місті, стає все складніше. Тому кожного разу, привозячи гуманітарну допомогу, представники місцевої адміністрації пропонують цивільним евакуйовуватись. Але люди, серед яких більшість стареньких, категорично відмовляються. Мовляв, «кому ми там потрібні», або «он, сусіди поїхали та й повернулися», або «віримо у ЗСУ та чекаємо на перемогу». Думки у всіх різні, але мрія одна: хай якнайшвидше закінчиться ця війна.

Світлана Денисенко