Сьогодні Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу

26 квітня 2024 0
Яніна Климань
Цього дня минає 38 років зі страшного дня Чорнобильської катастрофи.

26 квітня 1986 року сталася аварія на четвертому енергоблоці. З різницею у дві секунди відбулися два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС. Внаслідок вибуху виникла пожежа, що перекинулася на дах третього енергоблока. 

Величезну кількість радіоактивних речовин було викинуто в атмосферу. Після вибуху та пожежі утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не лише території сучасних України, Білорусі та Росії, але й території багатьох європейських країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки.

Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників та працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів були евакуйовані після аварії.

Аварія на Чорнобильській АЕС викликала катастрофічне забруднення навколишнього середовища. Територія міста Прип'ять досі вважається непридатною для життя. 

Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опроміненими, близько 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще три тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини й бору.

Точне число жертв аварії встановити не вдалося, оскільки багато людей вмирали через роки. За приблизними розрахунками, від аварії на ЧАЕС померло близько 4000 осіб. 30 співробітників АЕС померло в перші дні та тижні аварії, ще сотні тисяч людей померли в наступні кілька років від онкологічних захворювань і променевої хвороби.

В травні 1986 року зведений загін УМВС Полтавського обласного виконкому в кількості 210 осіб розпочав виконання обов’язків у 30 кілометровій Чорнобильській зоні. Очолив загін правоохоронців на той час підполковник міліції Володимир Захарович Плиско. Про це повідомили у Головному управлінні Нацполіції Полтавщини.

"На час нашого приїзду місто Прип’ять було вже виселене, тож ми займалися  забезпеченням евакуації населення з наближених до зони сіл, а також несли службу на контрольно-пропускному пункті. Це була важка служба, адже ми працювали в кризових умовах, до яких ми були не пристосовані. Доводилося ходити в респіраторах у 30 градусну спеку, постійно їх змінювали, адже дихати в них у якусь мить ставало просто неможливо. Не зважаючи на всі труднощі та обставини, наш загін виконав поставлені завдання і через 20 днів ми повернулися додому" - пригадує Володимир Захарович.

Нині на Полтавщині проживає майже 18 тисяч постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Про це повідомив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Два роки тому російські окупанти намагалися знову наразити світ на небезпеку, захопивши атомну станцію. Лише завдяки мудрості, відданості й самопожертві наших працівників ЧАЕС вдалося уникнути трагедії.


 
На світлинах з архіву Полтавської області – особовий склад зведеного загону УМВС Полтавського облвиконкому з колегами та військові з дивізії, що дислокувалася у Лубнах, під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
 
Пам'ятаємо всіх, хто боровся з наслідками аварії, усіх, чиє життя забрала страшна катастрофа.

Фото: Філіп Пронін та ГУ Нацполіції Полтавщини