«Карітас Краматорськ» опікується мешканцями прифронтової Донеччини

17 травня 2024 0

На початку «великої» війни благодійний фонд «Карітас Краматорськ» був релокований на Львівщину, однак частина співробітників залишилася в Донецькій області, щоб продовжувати виконувати гуманітарну місію.

БО «БФ «Карітас Краматорськ»» входить до мережі Карітас України, діяльність якого була розпочата у 2015 році у Краматорську задля підтримки людей, постраждалих від АТО/ООС. За цей час благодійники реалізували понад 60 проєктів допомоги у 70 населених пунктів Донецької та Луганської областей. Завдяки фінансовій та матеріальній підтримці міжнародних та національних донорів «Карітас Краматорськ» надав допомогу на понад 60 млн грн.

У 2024 році війна на сході розгорнулася у надзвичайному масштаби. Прифронтові міста та села Донеччини постійно страждають від ворожих обстрілів, руйнується цивільна інфраструктура, подекуди недоступними стають соціальні послуги. Попри все там проживають тисячі людей, серед яких багато сімей з дітьми, літніх людей та осіб з інвалідністю.Саме для них нині працює «Карітас Краматорськ» - забезпечує гуманітарною допомогою, доглядає за самотніми старенькими, надає психологічну підтримку дорослим і дітям.

«Простір, дружній до дитини»

Одним з пріоритетних напрямків роботи фонду є допомога маленьким жителям Донеччини. Через війну та дистанційну форму навчання діти дуже обмежені у спілкуванні. Також через бойові дії, свідками яких вони часто стають, діти переживають страх і тому потребують корекції психіки. Аби допомогти у розв’язанні цих проблем, 25 квітня цього року відкрився першій в Донецькій області «Простір, дружній до дитини». Осередок розташувався в селищі Олександрівка (Олександрівської територіальної громади).

«Найменші бенефіціари Карітасу Краматорськ – малюки до трьох років – це нескінчене джерело енергії, чистоти, щирості, творчості та руху. На заняттях у Просторі соціальні педагоги, психологи та аніматори прагнуть допомогти їм реалізувати цей потенціал. До наших безплатних заходів можуть долучитися діти до 17 років і для кожної вікової групи ми підберемо заняття для розвитку, корисного та веселого проведення вільного часу», - повідомили в організації.

Фото: Цікаві майстер-класи для малечі розвивають дрібну моторику, мовлення та логіку

На заходи до «Простору, дружнього до дитини» запрошують і дорослих з-поміж вразливих категорій - багатодітні, малозабезпечені, одинокі, люди з інвалідністю, сім’ї воїнів ЗСУ. Впоратися із наслідками стресових і травматичних подій дітям і дорослим їм допомагають соціальний педагог, аніматор, фасилітатор та психологи. 

Подолання наслідків бойових дій

Наразі в Донецькій області «Карітас Краматорськ» реалізує декілька потужних проєктів, спрямованих на підтримку мешканців населених пунктів, наближених до лінії фронту. Майже щодня мобільна група відвідує різні куточки на східному напрямку та проводить видачу гуманітарної допомоги.

У січні 2024 року розпочався проєкт «Невідкладне реагування на війну в Україні». Він реалізується в Олександрівській, Краматорській, Новодонецькій, Шахівській, Андріївській та Черкаській територіальних громадах. Серед основних напрямків роботи - забезпечення потреб населення в питній воді через відновлення свердловин, встановлення систем очищення на фільтрувальних станціях, видача гігієнічних наборів.

Лише у березні цього року майже 4 тисячі гігієнічних наборів роздав Карітас Краматорськ на Донеччині. Ці набори складаються з необхідних засобів особистої гігієни, які є важкодоступними для мешканців прифронтової сільської місцевості через фінансові труднощі або віддаленість від міст.

Фото: Видача гігієнічних набрів вразливім категоріям у Краматорській громаді

Часті обстріли, що здійснює ворог по прифронтових громадах Донеччини, призводять до руйнування житла. В рамках проєкту, який реалізує «Карітас Краматорськ», мешканцям допомагають здійснити легкий ремонт їх осель. Благодійники надають будматеріали для аварійного укриття - OSB плити, дошки, плівку, тенти, інструменти, піну монтажна, рейки.

Фото: Ліквідація наслідків обстрілу міста Селідове

«Коли після потужного вибуху оговтуєшся у власній квартирі серед уламків скла та штукатурної пилюки, то єдине, що спадає на розум – дякувати Богу, що живі!», - так говорять мешканці міста Селидове Покровського району, що знаходиться поблизу зони бойових дій.

Черговий потужний обстріл Селидового стався на початку травня. Після цього люди намагаються врятувати те, що вціліло, та зберегти свій дім придатним для життя. У такі дні на допомогу постраждалим приходять місцеві адміністрації та благодійні організації. Від команди «Карітас Краматорськ» сто домогосподарств отримали комплекти, до яких входять матеріали та інструменти, необхідні для проведення базових ремонтних робіт та консервації житла.

Допомога літнім людям

Як і на початку своєї діяльності, так і зараз «Карітас Краматорськ» опікується самотніми людьми похилого віку та маломобільними людьми з інвалідністю. Соціальні працівники організації відвідують своїх підопічних, виконуючи різноманітні роботи: годують, ремонтують, будують, допомагають отримувати соціальні послуги та ще роблять безліч речей, щоб полегшити життя людей, які потребують стороннього піклування.

Фото: Працівник «Карітас Краматорськ» ремонтує ганок в домі літньої жінки

«Мало не щодня ми отримуємо запити від місцевих про те, що у селищах Донеччини є багато маломобільних чи зовсім лежачих пенсіонерів, які не в змозі приготувати собі їжу. Ми організували гаряче харчування у декількох пунктах, утім розуміємо, що чекати маломобільних пенсіонерів на наших місцях видачі марно. Тому, аби кожен бажаючий зміг отримати свою порцію домашнього обіду, ми вирушили у домівки тих, хто не має змоги добратись до місця видачі», - розповіли в організації.

Фото: Соціальні працівники піклуються про літніх людей на Донеччині

Для того, щоб соціальні працівники були більш мобільними, організація придбала для них спеціальні велосипеди. Ці транспортні засоби мають місткий багажник, в який можна завантажити все необхідне для догляду за маломобільними людьми з інвалідністю.    


Фото: Соціальна працівниця «Карітас Краматорськ» отримала гігієнічні набори для своїх підопічних

«Наші соціальні працівники - справжні рятівники для самотніх людей, бо допомагають справді з усім. Купують продукти та ліки, допомагають з прибиранням та готуванням, виконують безліч інших справ. За роботою вони не забувають і про такі важливі аспекти підтримки, як щира людська увага та потреба в спілкуванні» - наголошують у «Карітас Краматорськ».

Світлана Денисенко