У Полтаві підлітки намагались влаштувати бійку: спроби росіян деморалізувати українців

28 лютого 2023 0
Дар'я Жученя
У Полтаві відбулися збори представників підліткової субкультури "редан". Чи причетні до організації масових підліткових бійок в українських містах росіяни?

25 лютого у Полтаві близько ста підлітків зібралися біля торгового дому “ЦУМ” та пройшлися до театру імені Гоголя. Після того, як на місце події приїхали поліціянти, натовп розбігся. Обійшлося без бійок та хуліганства. Про це повідомляє інтернет-видання "Полтавщина".

Збори у місті організовували представники субкультури “редан”. Її історія почалася 19 лютого: в Москві у ТЦ "Аквапарк" між підлітками із довгим волоссям та атрибутами з зображенням павука із цифрою "4" та молоддю в спортивному одязі виник конфлікт. Унаслідок сварки ніхто не отримав серйозних травмувань, однак відео завірусилося в соціальних мережах.

Підлітки, одягаючись в одяг з принтом павука, почали назвати себе "ПВК Редан". Представники субкультури виступають проти хуліганів, скінхедів, мігрантів та вихідців із Кавказу.

Молодь почала збиратися у російських містах начебто на бійку із противниками. Однак здебільшого ці зустрічі нічим не закінчувались

Тренд дійшов до України. Організатори створюють відповідні телеграм-канали, для агітації дітей. Адміністратори груп, використовуючи фейки, намагаються загострити конфлікт між молодіжними угрупованнями.

Найбільший канал "ЧВК Редан Полтава" створили ще рік тому, коли цієї культури не існувало.

26 лютого адміністратор каналу знову закликав до зборів. Однак цього дня прийшли вже значно менше дітей. Згодом адміністратор закликав йти в Полтавську міськраду скидати з посади міського голови Олександра Мамая.

Поліція працює з дітьми-учасниками та їх батьками. Невдовзі правоохоронці офіційно прокоментують ситуацію.

У пресслужбі Головного управління Нацполіції Харківщини (27 лютого у центрі Харкова діти теж планували масову бійку) підліткові флешмоби пояснюють спробами росії деморалізувати українське суспільство.