Українцям розповіли про небезпеку хатніх собак та вуличних калюж

14 липня 2022 0
Олександра Іоффе
Купаючись в річці, вступаючи в калюжі та граючись з собакою можна підхопити лихоманку, яка спровокує тяжкі ураження печінки та нирок.

Попри війну, літо ще сприймається нами як пора відпочинку та активного дозвілля на природі. Зокрема, на берегах прісноводних річок чи озер. Але існують такі підступні хвороби, які здебільшого проявляються саме у літній період. Це передусім ботулізм та лептоспіроз.

 

Що таке лептоспіроз 

Окрім офіційної назви лептоспіроз має ще кілька народних як-то щуряча (собача) або водна лихоманка. Ці назви виникли завдяки розумінню основних розповсюджувачів та середовищ хвороби.

Іноді ще можна натрапити на назву семиденна лихоманка. Але враховуючи, що кожен організм по-своєму переносить цю хворобу, вважати її абсолютно коректною не варто.

В свою чергу, лікарі охрестили лептоспіроз "хворобою відпочинку". Бо, саме відпочиваючи, ми найбільше контактуємо з водою: плаваємо, займаємося водними видами спорту, рибалимо та контактуємо з тваринами.

 

Де можна підхопити лептоспіроз

Збудники лихоманки – лептоспіри чудово почуваються саме в прісній воді. Тому, найбільший ризик підхопити лептоспіроз у річці чи озері.Але прісні водойми, не єдине джерело зараження. Лептоспіри живуть також і у вологому ґрунті та активно розмножуються при температурі 22 градуси та вище.

Ще одним джерелом інфікування можуть бути звичайні калюжі. Тому ідея босоніж пройти по калюжах або не помити лапи тварині після прогулянки мокрими вулицями може дорого вартувати та, навіть, призвести до тяжкої ниркової недостатності або смерті.

Симптоми хвороби

Спочатку лептоспіроз проявляється як звичайна застуда: виникає температура, кашель, пирхота в горлі.
Запідозрити лептоспіроз допоможуть кілька характерних симптомів. Це перш за все біль у литкових м'язах (задня частина гомілки). Зазвичай він посилюється при пальпації.
А за серйозного перебігу хвороби через страшний біль хворий не може навіть встати.

Також гострий больовий синдром проявляється й у м’язах живота. Окрім цього червоніють/жовтіють склери та темніє сеча. Перше це показник ураження печінки, а друге – ураження нирок.

Річ у тім, що смертельним ускладненням лептоспірозу є розвиток ниркової, рідше — нирково-печінкової недостатності. В обох випадках це майже 100 % летальність.

 

Лікування лептоспірозу

При найменшій підозрі на лептоспіроз потрібно негайно звернутися за медичною допомогою. Дуже важливо вчасно розпізнати лептоспіроз. Адже збудники захворювання лептоспіри дуже чутливі до основних антибактеріальних препаратів. А отже хворобу можна вилікувати антибіотиками. І чим раніше почати їх приймати, тим більше шансів уникнути тяжкого перебігу захворювання та смерті. Врахуйте те, що  летальність при лептоспірозі становить 10-15%, що є високим показником. Тобто кожен десятий хворий помирає, а інші з високою ймовірністю отримують ураження печінки та нирок, які позбавляють їх повноцінного життя.

 

Як захиститись від лептоспірозу?

Для проникнення лептоспір в організм людини досить незначних ушкоджень шкіри та слизових. Тому не заходьте у воду, якщо в тебе є порізи, садна або почалися критичні дні.


Крім того, інфікування можливе навіть через очі. Тому не варто торкатися водойми, біля якої висить табличка "Обережно, лептоспіроз!".

Ще одним варіантом залишається потрапляння через рот. Тому намагайтесь не похлинутися водою коли плаваєте у прісних водоймах.

А щоб максимально убезпечити себе від бактерій, після річці чи озера обов'язково прийміть душ. А усі подряпини чи садна якомога швидше обробіть антисептиком.

Також лептоспірозом можна заразитися, з'ївши погано помиті овочі/фрукти, яких торкались гризуни чи собаки.Тому ретельно мийте все, що збираєтесь з’їсти.

А якщо вже довелося прогулятися по калюжах, прийшовши додому, ретельно вимийте не тільки ноги, але й взуття.

Пам'ятайте, що носієм лептоспірозу можуть бути не тільки безхатні, але й домашні собаки, гризуни та навіть рептилії. Тому після контакту зі своїм улюбленцем завжди добре мийте руки.


Якщо у
вас є собака і вона плаває в річці чи озері, живе в селі чи п’є воду з водойм, то варто вакцинувати його від лептоспірозу. Щодо людей, то така специфічна профілактика людям та дітям з 8 років проводиться убитою вакциною лише за епідеміологічними показаннями, у регіонах зі спалахом лептоспірозу або при підвищених особистих ризиках інфікування.