На Полтавщині планують збудувати одну з найпотужніших вітрових електростанцій в Україні

22 березня 2024 0
Яніна Климань
У Глобинській громаді хочуть збудувати електростанцію. Її орієнтовна проєктна потужність 650 МВт.

На засіданні архітектурно-містобудівної ради при Департаменті будівництва, містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики Полтавської ОВА розглянули детальний план територій за межами населених пунктів Глобинської громади для будівництва, експлуатації та обслуговування вітрової електричної станції Полтавська ВЕС. Її орієнтовна проєктна потужність 650 МВт. Про це повідомили у Полтавській ОВА.

У громаді розробляти проєкт почали ще у 2020 році. Через повномасштабне вторгнення більш ніж на рік довелося призупинити роботи. Торік знову повернулися до ідеї будівництва вітрової електростанції.

Створення вітрової електростанції на Полтавщині – це нові робочі місця, збільшення надходжень у бюджети, зокрема і за рахунок сплати податків й оренди. До слова, вартість орендної плати за землю під вітропарк більша, ніж за землю сільгосппризначення. Після отримання всіх дозволів на будівництво компанія розроблятиме програму соціального партнерства з громадою».

У Глобинській громаді планується розмістити від 100 вітротурбін. При розробці плану враховано розташування населених пунктів, мережу автодоріг, природно-заповідні території, інженерні мережі (газопроводи, лінії зв’язку), охоронні території тощо. 

Фото: Полтавська ОВА