Вимагання та незаконне утримання людей: судитимуть жителя Полтавщини та його спільників

13 квітня 2022 0
Яніна Климань
На Полтавщині скерували до суду обвинувальний акт відносно кримінального авторитета та його спільників через незаконне утримання людини, вимагання майна.

До Хорольського районного суду Полтавської області скерували обвинувальний акт відносно кримінального авторитета, який встановив злочинний вплив у Полтаві, а також трьох його спільників та підприємця з Лубенського району. Їх звинувачують у незаконному позбавленні волі людини, вимаганні передачі чужого майна, а також у заволодінні транспортним засобом.

Встановили, що підприємець з Лубенського району звернувся до кримінального авторитета з пропозицією незаконно розв’язати конфліктну ситуацію, яка виникла у нього з групою місцевих чоловіків. У жовтні 2021 року наглядач залучив своїх знайомих задля вимагання коштів у неприятелів підприємця.

Під час реалізації спільники застосовували силу, погрожували зброєю та заволоділи автомобілем одного з учасників конфлікту. Транспортний засіб правоохоронці відшукали біля одного з будинків у місті Хорол.

Як повідомили у пресслужбі Головного управління Національної поліції Полтавщини, встановили всіх фігурантів. Під час обшуків слідчі  вилучили зброю, гроші, а також автомобілі, які використовували для перевезення та незаконного утримання осіб.

Слідчим управлінням, за процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури, завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. Кримінального кодексу України:

вимога передачі чужого майна з погрозою насильства над потерпілим, вчинена за попередньою змовою групою осіб, з погрозою заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що завдало значної шкоди потерпілому (ч. 2 ст. 189);

незаконне позбавлення волі людини з корисливих мотивів, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань (ч. 2 ст. 146 );

незаконне заволодіння транспортним засобом, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 289);

умисне встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1);

звернення до особи, яка завідомо для винного може здійснювати злочинний вплив, зокрема до особи, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, з метою застосування нею такого впливу (ст. 255-3).